De verhalen van Robin Hobb

Titel De verhalen
Oorspr. titel The inheritance  © 1995 | Vertaling: Rien van der Kraan
Gegevens Paperback | blz. 400 | Luitingh Fantasy | 2012
ISBN 978 90 245 4494 3
NUR/NUGI 334 (fantasy)
Gelezen 3 t/m 12 september 2012
Waardering
Inhoud:

Deze verhalenbundel biedt nieuwe inzichten in het koninkrijk van de Zes Hertogdommen bestuurd door het koningsgeslacht der Zieners en de kronieken van de Wilde Regenlanden.

Recensie:

Leuke aanvulling en/of kennismaking

Begin dit jaar verscheen bij Luitingh Fantasy de roman De verhalen. Een bundel met korte verhalen die fantasyauteur Lindholm - voluit Margaret Astrid Lindholm Ogden – schreef onder haar alter ego’s Megan Lindholm en Robin Hobb.

In De verhalen geeft Lindholm enige achtergrondinformatie over het ontstaan van sommige verhalen en gunt ze haar publiek een kijkje in haar privéleven en gedachten. Ze durft zich kwetsbaar op te stellen door onder andere toe te geven dat ze lang getwijfeld heeft over haar literaire kwaliteiten en dat het schrijversbestaan zeker in het begin geen vetpot was. Verder legt ze het stijlverschil uit tussen haar beide aliassen. Sommige lezers voelen zich meer aangetrokken tot de verhalen van Megan Lindholm. Anderen, zoals ik, zijn meer gecharmeerd van haar boeken die ze onder haar androgyne pseudoniem Robin Hobb heeft geschreven. Daarnaast is er nog een categorie die van beide schrijfstijlen houdt.

De verzamelde korte verhalen die Lindholm onder haar schuilnaam Megan Lindholm schreef, deden me sterk denken aan de verzameling korte verhalen in Aardedonker, zonder sterren van Stephen King die ik in 2010 las. Aparte maar vermakelijke vertellingen over bijzondere mensen in vreemde situaties. Ook in deze bundel spraken de korte verhalen van Robin Hobb me meer aan dan die van Megan Lindholm hoewel ik me daar ook prima mee heb vermaakt. Het verhaal De Thuiskomst is eerder in 2005 verschenen ter ere van Lindholms tienjarig schrijversjubileum en is een voorloper op de zeer fraaie tetralogie De kronieken van de Wilde Regenlanden.

Lindholm heeft de gave het buitengewone, uitzonderlijke of afwijkende normaal te laten lijken. De hoofdpersonen zijn vaak kwetsbare figuren die anders zijn dan anderen en daardoor verstoten worden. Lindholm geeft deze personages een gezicht maar bovenal gevoel waardoor je met ze mee gaat leven en voorbij de ongewone buitenkant kijkt.

De verhalen is voor de fans van deze succesvolle Amerikaanse fantasyschrijfster een leuke aanvulling op de rest van haar boeken. Voor de lezers die nog niet met haar werk bekend zijn, is deze verhalenbundel een uitgelezen gelegenheid om eens nader kennis te maken met deze fantastische auteur.

© RtH 26-9-2012