Megan Lindholm

De vlucht

Titel De vlucht (Deel 1 van de Windzangers)
Oorspr. titel Harpy's flight   1982 | Vertaling: Maren Mostert
Gegevens Paperback | blz. 270 | Luitingh Fantasy | 2007
ISBN 978 90 245 08488
NUR/NUGI 334 (fantasy)
Waardering 7-
Inhoud:

Ontdaan vanwege het gewelddadig verlies van dierbare familieleden door toedoen van de Harpijen en zich achtervolgd voelend door spookbeelden van haar wraakneming op de boosdoeners. Dat zijn de overheersende gevoelens in het leven van de jonge Ki, die elke vorm van bezorgdheid - ook die van het zigeunervolk waartoe haar man behoort - resoluut van de hand wijst. Ze wil alleen nog maar alleen zijn, leven als een banneling. En dat betekent dat ze het alleen zal moeten opnemen tegen de wraakzuchtige Harpijen.

Recensie:

Een vroege proeve van bekwaamheid

Megan Lindholm beter bekend als Robin Hobb schreef De vlucht in 1982 en toen al gaf ze blijk van haar schrijverskwaliteiten. 
Lindholm
heeft talent voor het schetsen van de elementen en emoties. Een kwaliteit die in de latere Boeken van de zieners en andere series tot volle wasdom zijn gekomen.

In De vlucht maken we kennis met Ki, een sterke onafhankelijke zigeunervrouw die op de vlucht is voor de Harpijen - een soort roofvogel maar met bijzondere gaven - en voor haar gevoelens nadat ze haar gezin op gewelddadige manier heeft verloren. Ze kan niemand vertrouwen en worstelt tussen haar drang om te reizen en het vervullen van haar plichten.
Via flashbacks komt de lezer te weten wat er precies is gebeurd en tot welke vreselijke gevolgen dit heeft geleid. Op haar eenzame tocht ontmoet ze de vreemdeling Vandien, een mysterieuze uitgemergelde man. Hij vergezelt haar op haar reis door het onherbergzame land met alle gevaren maar is hij wel te vertrouwen.....

In juli 2007 verschijnt het vervolg getiteld De Windzangers en ik ben zeer benieuwd welke gevaren en uitdagingen Lindholm verder voor Ki en Vandien heeft bedacht. De vlucht mist de zuigkracht van haar latere werk maar ik vond deel 1 boeiend genoeg om het vervolg te willen lezen.

RtH 18-6-2007