Robin Hobb

Het dolende schip 

Titel Het dolende schip (Deel 2 van De boeken van de Levende schepen)
Oorspr. titel The mad ship  2000 | Vertaling: Peter Cuijpers
Gegevens Gebonden | blz. 672 | Meulenhoff *M  | 2000
ISBN 90 225 3381 6
NUR/NUGI 334 (fantasy)
Waardering 8
Inhoud:
 
In dit tweede deel van de saga De boeken van de levende schepen is het levende schip Vivacia nog steeds in handen van de piraat Kennit. Terwijl Beijerstad wordt belaagd door de satraap en zijn huurlingen, maken Althjea Vestrit en Bresker Trell de Paragon vaarklaar - het blinde, vroeger dolende en nu waanzinnige levende schip dat al dertig jaar op het strand ligt.

Recensie:

De mistflarden trekken langzaam op

In Het Dolende Schip gaat Robin Hobb verder met de zorgelijke ontwikkelingen in Beijerstad in dit fascinerende tweede deel van De boeken van de Levende schepen. Personen die in het voorgaande deel Het Magische Schip nog een bijrol vertolkten, komen in dit deel prominenter aan bod: Reyn van de familie Khuprus uit het bijzondere stroomgebied van de Wilde Regenlanden en het hof van Jamaillia de zetel van de heerszuchtige en geldverslindende vorst.
 
"Beijerstad wordt belaagd door de satraap van Jamaillia en zijn huurlingen uit Kwarts onder het mom van bescherming. Er broeit een opstand tegen de vorst maar de meningen zijn verdeeld.

De piraat Kennit ondertussen heeft het levende schip Vivacia nu volledig in zijn macht en vergroot hiermee steeds verder zijn invloed om koning van de pirateneilanden te worden.

Althea Vestrit werkt aan boord van het levende schip Ophelia maar heeft eigenlijk maar n doel en dat is het heroveren van het levende schip Vivacia. Daarvoor probeert ze samen met Bresker Tell en haar vriendin Amber het blinde, en door veel krankzinnig beschouwde, levende schip Paragon vaarklaar te maken maar dat is nog niet zo eenvoudig.

Ronica de moeder van Althea, haar zuster Keffria en diens kinderen Malta en Selden gaan zorgelijke tijden tegemoet nu de Vivacia geen inkomsten meer binnen brengt. De voorouders van de familie Vestrit kochten het levende schip Vivacia op afbetaling van mensen uit de Wilde Regenlanden en als de jaarlijkse aflossing niet in geld kan worden voldaan, dient de schuld in bloed te worden betaald."

Het Dolende Schip mag dan wel een fantasyboek zijn maar deze serie van Robin Hobb gaat in het algemeen over mensen zoals je ze ook in het dagelijks leven tegen kunnen komen. De opstandige puber, het verliefde koppel, gewiekste handelaren, doortrapte oplichters, sluwe diplomaten, geharde zeelui en de graaiende bovenklasse. Mensen van vlees en bloed met problemen, verwachtingen en verplichtingen die wij ook kennen uit ons dagelijks bestaan. Hobb laat alle facetten van het leven zien, alleen in een andere setting met enkele fantasyelementen die slechts een kapstok zijn voor een geweldige en boeiende avonturenserie die verdient gelezen te worden.

Nu de mistflarden langzaam optrekken, zie ik ook een beetje de contouren van het grotere geheel en heb ik alleen maar meer bewondering voor Robin Hobb's fantasie gekregen. De werelden uit De boeken van de Levende Schepen en die van De boeken van de Zieners lijken twee aparte werelden, even verschillend als Azi en Europa, maar op de randen raken ze elkaar. En het lijkt erop dat sommige gebeurtenissen in de ene wereld invloed hebben op de andere. Het Bestemde Schip, het laatste deel van De boeken van de Levende Schepen zal daar uitsluitsel over geven en ik verheug me er nu al op om dat te kunnen lezen.

RtH 3-11-2009