Robin Hobb

Het magische schip 

Titel Het magische schip (Deel 1 van De boeken van de Levende schepen)
Oorspr. titel The magic ship  © 1998 | Vertaling: Peter Cuijpers
Gegevens Gebonden| blz. 672 | Meulenhoff *M   | 1999
ISBN 90 225 3379 4
NUR/NUGI 334 (fantasy)
Waardering
Inhoud:

Dit is de geschiedenis van de levende schepen van Beijerstad, handelscentrum en havenstad, vanwaar de talrijke geslachten van zeevarende kooplieden al eeuwenlang hun schepen uitsturen naar verre exotische oorden. Opvallend aan deze uit toverhout gewrochte schepen is dat ze, na dre generaties door dezelfde familie bevaren zijn, op magische wijze tot leven komen. Dit ook het verhaal van Althea Vestrit, dochter van een van de oudste families van Beijerstad, de meedogenloze piraat Kennit, en hun strijd om het bezit van het juist tot leven gekomen schip van de Vestrits, de Vivacia.

 
Uit de pers:
'Waarschijnlijk de beste fantasytrilogie van de afgelopen decennia. Een ware fantasyklassieker.' Booklist
'Ik ben absoluut verbijsterd – dit is zelfs nog beter dan de Ziener-boeken! Ik dacht niet dat het mogelijk was!' George R.R. Martin
'Een van de beste fantasysaga’s van het nieuwe millennium – de personages, de gedetailleerde invulling van de wereld, alles is van het allerhoogste niveau.' Publishers Weekly

Recensie:

De avonturen van kapitein Hobb
  
Toen ik mijn allereerste fantasyboek kocht, Leerling en Meester van Robin Hobb, heb ik heel lang gewacht voordat ik er aan begon. Ondanks de aankoop had ik zo mijn bedenkingen tegen het genre maar desalniettemin trok dit boek me enorm aan (waarschijnlijk de magie van Hobb). Toen ik het zo'n drie jaar na aanschaf eindelijk eens ging lezen, was ik zo onder de indruk dat ik, nog voordat ik het boek uit had, meteen de andere twee delen van de Zienerserie heb gekocht.
Met De boeken van de levende schepen lijkt zich een soortgelijk scenario te voltrekken. Ook nu bleef Het magische schip heel lang ongelezen op de plank staan, dit keer omdat het concept van Levende schepen me niet echt trok en ik vreesde dat het niet aan het nivo van De boeken van de Zieners kon tippen maar ook nu vergiste ik me en heb ik weer volop genoten. Alleen heb ik nu een probleem want het derde deel is niet meer in de winkel te krijgen, tenminste niet in de uitvoering van mijn twee andere delen van Uitgeverij M maar dat is een zorg voor later.
 
"Kapitein Ephron Vestrit van een beroemde vaardersfamilie uit Beijerstad ligt op sterven. Na zijn dood zal het familieschip Vivacia tot leven komen. Althea is de vierde generatie van de koopvaarders en de beoogde opvolger in de familie want haar zus Keffria heeft gekozen voor een bestaan aan de wal en het opvoeden van haar kinderen. Althea heeft echter buiten haar ambitieuze en tirannieke zwager Kyle gerekend die al tijdens het ziekbed van Ephron de scepter aan boord en in de familie zwaaide."
 
Het magische schip is het eerste boek uit de trilogie van De boeken van de levende schepen en in dit deel maak je kennis met de verschillende "bemanningsleden" van de reeks. Allemaal koesteren ze zo hun eigen droom. Althea wil haar schip de Vivacia heroveren, Bresker, de eerste stuurman onder Ephron, wil zijn baan terug. De piraat Kennit droomt van een verenigd piratenrijk onder zijn leiding. Kyle wil een rijk en machtig man worden in Beijerstad en alles en iedereen moet daarvoor wijken. Het grootste slachtoffer van zijn geldingsdrang is zijn zoon Wintrow, een priester in spé, die tegen zijn wil uit het klooster wordt gehaald om scheepsjongen te worden op het tot leven gekomen schip. De alom gerespecteerde Ronica tenslotte, de weduwe van Ephron, probeert zo goed en kwaad als het kan haar familie én bezit bijeen te houden. 
 
In het begin moest ik even door een lastige branding maar al snel had ik de wind in de zeilen en kliefde ik moeiteloos door de pagina's. Robin Hobb weet de magische zaken zo te beschrijven dat het onnatuurlijke natuurlijk wordt. Mijn aanvankelijke bedenkingen tegen schepen die tot leven komen, verdwenen dan ook al snel naar de achtergrond en Vivacia werd één van de vele boeiende personages in het boek.
 
Het magische schip is veel meer dan zomaar een fanatasyverhaal. Het gaat over de kwalijke ontwikkelingen van een uitdijende stad en het morele verval. Over jeugdige overmoed tegenover oude bedachtzaamheid. De strijd tegen de elementen en onderdrukking. Het is ook een verhaal over oude afspraken en verplichtingen, verwachtingen en teleurstellingen. Laat je niet weerhouden door de fantasy-elementen want het zijn slechts kapstokken voor een voortreffelijk verteld en fraai geschreven avontuur maar dan niet van kapitein Rob maar van kapitein Hobb.

© RtH 8-8-2009