Tegen wil en dank van Robert Goddard

Titel Tegen wil en dank (Deel 2 van De wijde wereld trilogie)
Oorspr. titel The corners of the globe  ©  2014 | Vertaling: Fons Oltheten
Gegevens Paperback | blz. 335 | LS Amsterdam | mei 2015
ISBN 978 90 245 6735 5    978 90 210 1614 6
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 8-
Inhoud:

Voorjaar, 1919. James 'Max' Maxted, voormalig piloot in de Grote Oorlog is ervan overtuigd dat de Duitse meesterspion Fritz Lemmer als enige meer weet over de mysterieuze dood van zijn vader. Met een valse identiteit infiltreert hij in Lemmers netwerk. Hij krijgt de opdracht een geheim document te stelen aan boord van een Duits slagschip. Maar de inhoud waar het omgaat blijkt zo explosief, dat Max wordt gedwongen zijn identiteit prijs te geven en te vluchten voor zijn leven.

Een adembenemende jacht brengt Max van het verre Schotland naar Londen en Parijs, waar de wereldleiders onderhandelen over de buit van de Eeerste Wereldoorlog. Er staat enorm veel op het spel: het is voor alle betrokkenen een zaak van leven en dood.Recensie:

Wereldwijd labyrint vol moord, verraad, dubbelspel en mysterie

Tot verbazing van velen, incluis mezelf, bleek Robert Goddards Intrige in Parijs het eerste deel te zijn uit een driedelige serie. Dat was voor sommigen een teleurstelling; anderen  waren blij verrast. Ik zat er wat tussenin maar op één derde blijven hangen was geen optie dus stortte ik me vol goede moed op het vervolg: Tegen wil en dank.

James 'Max' Maxted, voormalige vliegenier in de Eerste Wereldoorlog, heeft een spoor van moord, verraad en half begraven geheimen losgewoeld door zijn Intriges in Parijs. Hij verlaat de Franse hoofdstad nadat hij de moord op zijn vader, Sir Henry Maxted, een senior lid van de Britse delegatie bij de vredesconferentie, heeft gewroken. Maar Max is ervan overtuigd dat hij slechts het stof van de doos van Pandora heeft weggeblazen en dat er nog veel meer over de geheimen van zijn vader te ontdekken valt. Max vermoedt dat de ongrijpbare Duitse meesterspion Fritz Lemmer als enige de volledige waarheid kent. Hij laat zich door de Duitse inlichtingenman rekruteren maar blijft trouw aan zijn vaderland. Hij moet voor Lemmer een missie uitvoeren op de Schotse Orkney-eilanden waar de Duitse “Hochseeflotte” in de haven van Scapa Flow wordt vastgehouden. Max moet een dossier ophalen dat aan boord van één van de Duitse schepen is verborgen. De inhoud van het document dwingt hem voortijdig zijn cover te verbreken om zo spoedig mogelijk naar Londen af te reizen met informatie die Lemmer zou kunnen vernietigen – mits Max lang genoeg in leven blijft om deze tijdig te kunnen overhandigen…

Dit is de hoofdlijn van Tegen wil en dank maar evenals in het eerste boek bewandelt Robert Goddard meerdere zijpaden. Zo krijgt Sam Twentyman, de mecanicien en vriend van Max, het dringende advies om op te zoek te gaan naar Le Singe - een behendige gevelartiest en dief - voordat de Japanners hem daartoe dwingen. De freelancer Morahan krijgt via de zoon van de Japanse onderhandelaar graaf Tomura hetzelfde verzoek. Le Singe heeft namelijk op één van zijn strooptochten belangrijke papieren ontvreemd met een uiterst compromitterende inhoud voor een aantal gedelegeerden.
In Engeland krijgt de oude Lady Maxted te maken met een vervelende claim over vervalste zegelringen die haar overleden man via een Parijse antiekshop heeft verkocht. Ze vraag haar broer George naar Parijs af te reizen om de zaak met de gedupeerde op een geruisloze maar financieel aanvaardbare voorwaarden af te handelen.
Ondertussen gaan de vredesonderhandelingen door en arriveert de Duitse delegatie in Parijs om de onacceptabele voorwaarden te bespreken die uiteindelijk geleid hebben tot de Tweede Wereldoorlog maar dat valt te lezen in een geheel andere trilogie.

Was het openingsdeel complex, Tegen wil en dank is nog gecompliceerder. Ik heb een lijst met personages gemaakt om een beetje houvast te hebben. De titel van het drieluik – De Wijde wereld trilogie – is perfect gekozen want de gebeurtenissen strekken zich uit van Schotland tot Japan en alles wat daar tussen ligt. Tegen wil en dank is spannender en pakkender dan zijn voorganger. De talloze historische feiten maken het verhaal extra interessant. Ik heb bijvoorbeeld nooit geweten dat delen van het Chinese schiereiland Shandong werden gepacht door het Britse en Duitse Rijk. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, vroegen de Britten steun aan bondgenoot Japan. Japan wou maar al te graag meedoen, want het was de kans om de Duitse koloniën in de Stille Oceaan te veroveren. Als dank voor hun hulp bij de verovering van de Duitse marinebasis Qingdao werd deze haven in 1919 door de Conferentie van Versailles toegewezen aan Japan, dit tot grote woede van China die toch al op gespannen voet leefde met het buurland vanwege eerdere aanvallen op hun grondgebied. En zo sieren meer wetenswaardige feiten deze spannende spionagethriller.

Tegen wil en dank is een uitstekend vervolg op Intrige in Parijs. Het is een wereldwijd labyrint vol moord, verraad, dubbelspel en mysterie. Robert Goddard eindigt het verhaal met een gigantische cliffhanger naar het afsluitende deel The ends of the world.

© RtH nov 2015