Intrige in Parijs van Robert Goddard

Titel Intrige in Parijs (Deel 1 van De wijde wereld trilogie)
Oorspr. titel The ways of the world  ©  2013 | Vertaling: Fons Oltheten
Gegevens Paperback | blz. 360 | Luitingh | april 2014
ISBN 978 90 245 6364 7
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 7-
Inhoud:

1919. Parijs is het centrum van de wereld. Politici en diplomaten zijn bijelkaar gekomen om de catostrofale gevolgen van de Eerste Wereldoorlog te bespreken. Het laatste wat de Britse delegatie nodig heeft, is de mysterieuze dood van een hooggeplaatst lid uit hun afvaardiging. Dus, als Sir Henry Maxted van het dak valt van het appartementencomplex waar zijn maitresse woont proberen ze alle verdachte omstandigheden te verhullen. Maar daar heeft de zoon van Henry Maxted, James 'Max' Maxted, andere ideeën over. Hij is vastbesloten om de verdachte dood van zijn vader te onderzoeken en de waarheid boven water te halen, zelfs als het betekent dat hij de harmonieuze verhoudingen tussen de diplomaten moet verstoren.

Lijst met personages uit de Wijde wereld trilogie.
Recensie:

Complexe spionagethriller in het na-oorlogse Parijs

Het Verdrag van Versailles – volgens de Duitsers het Dictaat van Versailles - was het resultaat van de op 18 januari 1919 te Parijs begonnen geallieerde vredesbesprekingen. Een internationale bijeenkomst waar meer dan 20 landen aan deelnamen met als belangrijkste vertegenwoordigers Amerika, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië (De raad van Vier). Met de nadering van de honderdste verjaardag van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog koos Robert Goddard deze turbulente tijd en internationale setting als uitgangspunt voor zijn nieuwste boek: Intrige in Parijs.
 

James ‘Max’ Maxted, ex-piloot van het Royal Flying Corps (het latere RAF), staat op het punt om samen met zijn mecanicien en legermaatje Sam Twentyman enkele Bristols voor hun vliegschool in spé te kopen als hij een telefoontje van zijn moeder krijgt met de mededeling dat zijn vader, Sir Henry, in Parijs is overleden ten gevolge van een val. Zijn moeder, Lady Winifred Maxted wil dat Max samen met zijn 9 jaar oudere broer Asley naar de Franse hoofdstad afreist om het lichaam van hun vader op zijn laatste tocht naar huis te vergezellen. Voordat ze vertrekken neemt zijn moeder hem even apart met het verzoek om discreet uit te zoeken of zijn vader werkelijk van het dak is gevallen is of dat er andere duistere redenen achter zijn dood schuil gaan.
 

In Parijs doet Max al snel enkele ontdekkingen die het ongeval van de zevende verdieping van de flat van de maîtresse van Sir Henry in een ander daglicht plaatsen. Zijn deugdzame broer wil er echter niets van weten. Diens enige zorg is dat het familieblazoen onbezoedeld blijft en dat het stoffelijk overschot van hun vader zo snel mogelijk wordt gerepatrieerd. Hij staat daarin niet alleen want ook de Franse autoriteiten en de Engelse vredesdelegatie in de persoon van Horace Appelby willen het tragische incident zo snel mogelijk in de doofpot stoppen. Maar Max wil de onderste steen boven krijgen. Hij komt erachter dat een belangrijke rol in de gebeurtenissen lijkt te zijn weggelegd voor de ongrijpbare Frits Lemmer, het voormalig hoofd van het spionnennetwerk van de Duitse geheime dienst.
 

Intrige in Parijs is een gecompliceerde thriller met tal van zijlijntjes wat zich afspeelt tegen het na-oorlogse decor van de Eerste Wereldoorlog. Zoals gebruikelijk bij de in geschiedenis afgestudeerde Goddard sieren vele feiten deze historische roman: van de geconfisqueerde koopvaardijschepen in Brazilië tot het zogenaamde Ōtsu-incident in Japan (de mislukte moordaanslag op tsarevitsj Nicolaas, kroonprins van Rusland). Zaken die er op het eerste gezicht niet toe lijken te doen maar misschien later nog van belang kunnen zijn want Intrige in Parijs is namelijk het eerste deel van een trilogie. Een noviteit voor Robert Goddard zoals hij zelf ook aangeeft op zijn website. De complexiteit en enkele toevalligheden aan het einde van het verhaal gaan helaas ten koste van de spanning en geloofwaardigheid. Dat is spijtig want in de basis is dit een goed gedocumenteerde, spannende spionagethriller. Hopelijk weet hij deze haarscheurtjes in het tweede deel Tegen wil en dank te repareren.
 

© RtH juni 2014