Voltooid verleden van Robert Goddard

Titel Voltooid verleden
Oorspr. titel Fault line  ©  2012 | Vertaling: Fons Oltheten
Gegevens Paperback | blz. 382 | Luitingh | 2012
ISBN 978 90 245 4999 3
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Gelezen van 14 t/m 25 mei 2012
Waardering 8
Inhoud:

Als oudgediende is Jonathan Kellaway de perfecte man om op zoek te gaan naar verdwenen archiefstukken van International Kaolin uit de jaren vijftig en zestig. Hij kent het bedrijf immers als geen ander en is de vertrouweling van de oud-topman.

Jonathans zoektocht voert hem terug in de tijd naar zijn allereerste kennismaking met de familie achter het bedrijf en de mysterieuze dood van het jongste familielid Oliver, die destijds ook al bijzonder geďnteresseerd was in het bedrijfsarchief.

Nu veertig jaar later, krijgt Jonathan eindelijk de kans de raadsels rond Olivers dood op te helderen - en dit keer laat hij zicht die kans niet ontnemen.

Recensie:

Tragisch familiegeheim uit een ver verleden

Ergens in Voltooid verleden schrijft Robert Goddard: “Het voelt aan als een jeukerig plekje waar ik niet van af kon blijven.” Eigenlijk slaat deze beschrijving op zijn eigen boek want als je er eenmaal in begint, blijft het jeuken en wil je blijven lezen.

Bij het schrijven van de memoires van de voormalig topman Greville Lasley van International Kaolin komt de biografe erachter dat enkele dozen uit het archief ontbreken. Als oudgediende van Kaolin International is Jonathan Kellaway de uitgelezen persoon om op zoek te gaan naar de verdwenen stukken uit de jaren vijftig en zestig. Hij is welbekend met de voormalige bedrijven en de meeste werknemers van vroeger. Bovendien is hij al vanaf zijn aanstelling de vertrouweling van de oud-topman Lasley. Jonathan’s speurtocht voert hem terug naar zijn jeugd en zijn allereerste kennismaking met de eigenaardige Oliver, de oogverblinde Vivian en de rest van de familie achter Walter Wren & Co Ltd, een prominent porseleinaardebedrijf in Cornwall. Het ooit zo florerende familiebedrijf moest tegen de wil van enkele familieleden fuseren om te overleven en dat ging niet bepaald zonder slag of stoot.

Robert Goddard voert de lezer op zoek naar antwoorden over vermiste dossiers en de dood van Olivier terug in tijd en plaats van het koele St. Austell in Cornwall naar het zonnige eiland Capri voor de kust van Napels. Jonathan Kellaway is een sympathieke hoofdpersoon die nooit in de porseleinaarde-industrie wilde werken maar na zijn ontmoeting met Olivier en Vivian neemt zijn leven een totaal andere wending. Jonathan hoopt veertig jaar later met het vinden van de zoekgeraakte stukken ook eindelijk antwoord krijgt op de mysterieuze dood van zijn jeugdvriend die ironisch genoeg destijds ook al zeer geďnteresseerd was in het bedrijfsarchief.

Voltooid verleden is eerder mysterieus en romantisch te noemen dan spannend maar er suddert voortdurend iets onheilspellends onder het oppervlak. Geheimen en verborgen feiten uit het verleden worden steen voor steen bloot gelegd. De ontknoping vond ik iets te vergezocht maar dat deed niets af aan het leesplezier wat ik aan Voltooid verleden beleefde. De aangename schrijfstijl, literaire woordkeuze, levendige karakters en treffende sfeerbeschrijvingen maken dat je je geen moment verveelt met deze meeslepende roman over een rijke familie die getroffen wordt door allerlei tegenspoed.

Goddard blijft een magistrale verteller die zonder veel schokeffecten en bloedvergieten een prachtige setting kan neerzetten waarin het prima toeven is. Voltooid verleden is daar wederom een goed bewijs van. Het is een heerlijk verhaal over een tragisch familiegeheim uit een onvoltooid verleden dat veertig jaar na dato eindelijk wordt voltooid!

© RtH 22-6-2012