Het familiekapitaal van Robert Goddard

Titel Het familiekapitaal
Oorspr. titel Blood Count  ©  2010 | Vertaling: Joost de Wit
Gegevens Paperback | blz. 320 | Luitingh | 2010
ISBN 978 90 245 7721 7
NUR/NUGI 332 (thriller)
Gelezen van 18 t/m 22 jan 2011
Waardering 9
Inhoud:

Dr. Edward Hammond heeft tijdens de oorlog in Joegoslavië Dragan Gazi voor veel geld aan een nieuwe lever geholpen. Tegenwoordig zit Gazi vast in Den Haag. Hem hangt niet alleen een veroordeling door het oorlogstribunaal boven het hoofd, iedereen aast ook nog eens op zijn kapitaal.

Een mysterieuze figuur, 'de accountant', houdt het kapitaal verborgen en Gazi's dochter Ingrid wil het hebben. Edward is de enige die zou kunnen helpen. Laat Ingrid nou precies weten hoe zij Edward onder druk kan zetten om zijn hulp af te dwingen...

Klik hier voor een leesfragment.

Recensie:

Kapitale thriller met een leuk Nederlands tintje

De meeste boeken van Robert Goddard hebben een historische achtergrond en Het familiekapitaal is daar geen uitzondering op. Ditmaal ligt het stukje geschiedenis echter nog vers in het geheugen want het verhaal heeft namelijk zijn wortels in de laatste Joegoslavische burgeroorlog.

Goddard schrijft de laatste jaren steeds meer volgens een vast format. Een persoon - meestal een man - krijgt aan het begin van het verhaal een opdracht en reist vervolgens van hot naar her om deze missie uit te voeren. Menig mens zou allang afgehaakt zijn maar Goddards éénboekshelden blinken uit in volharding en gaan door tot het bittere eind. Ik mis een beetje de typische Engelse sfeer uit zijn vroegere werk maar deze vind ik gelukkig tegenwoordig terug in de boeken van de – opmerkelijk genoeg – Duitse schrijfster Charlotte Link.

Het Familiekapitaal is eveneens volgens het bovengeschetste patroon opgebouwd zij het dat de hoofdpersoon, Dr. Edward Hammond, een leverspecialist, deze keer niet verzocht wordt iets te doen maar hiertoe wordt gedwongen. Dertien jaar geleden heeft Hammond tegen een riante vergoeding een levertransplantatie uitgevoerd bij Dragan Gazi, toenmalig leider van een meedogenloze groep Servische moordenaars die zichzelf de Wolven noemden. Hammond lag in scheiding en kon het geld goed gebruiken. Hij keek niet verder dan het patiëntendossier en zijn levensreddende operatie heeft vele anderen het leven gekost.
Nu staat Dragan Gazi voor het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag terecht voor zijn misdaden tegen de menselijkheid. Ingrid, de dochter van Gazi, wil het familiekapitaal - illegaal weggesluisd belastinggeld - veiligstellen maar omdat ze constant wordt geschaduwd, benadert ze dr. Hammond om als haar tussenpersoon te fungeren. Hammond moet Gazi’s boekhouder, Marco Pavani, opsporen en zover zien te krijgen dat hij op korte termijn het geld overmaakt naar een geheime rekening op de Kaaimaneilanden.

Ondanks mijn commentaar op de voorspelbare opbouw van Goddards thrillers kan ik niet anders concluderen dan dat Het familiekapitaal een vernuftig geconstrueerde thriller is. De aangehaalde feiten zijn nauwgezet en feilloos, de fictie gedegen en geloofwaardig. Het Ludlumachtige verhaal bevat enkele onverwachte wendingen en voldoende spanning om de aandacht vast te houden. De schokkende ontknoping was voor mij een complete verrassing. Het boek heeft nog een leuk Nederlands tintje omdat het verhaal zich deels in Den Haag en Scheveningen afspeelt.
Het familiekapitaal
is een uitmuntende thriller, ingenieus opgezet met een verbluffend eind.

© RtH 26-1-2011