Bloedband van Robert Goddard

Titel Bloedband
Oorspr. titel Long time coming  ©  2009 | Vertaling: Joost de Wit
Gegevens Paperback | blz. 384 | Luitingh |  2009
ISBN 9789024530946
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Gelezen van 26 jan t/m 5 feb 2010
Waardering
Inhoud:

Stephen Swan, pas afgestudeerd geoloog in Texas, weet niet beter dan dat zijn oom, Eldritch Swan, tijdens Hitlers Blitzkrieg is omgekomen. Als hij besluit bij zijn moeder in Engeland op bezoek te gaan, hoort hij tot zijn stomme verbazing dat zij al een gast te logeren heeft: oom Eldritch.

Zijn moeder vertelt hem dat zijn oom eigenlijk al die tijd in een Ierse gevangenis heeft gezeten en dat hij onlangs is vrijgekomen. Als Stephen onderzoekt hoe en waarom oom Eldritch in de gevangenis is beland, stuit hij op een samenzwering rond vervalste Picasso's en de onterfde familie van een Antwerpse diamanthandelaar...

Recensie:

Sprankelende briljant

Bloedband is de eerste thriller van
Robert Goddard die bij Luitingh is uitgekomen na het, voor mij, onverwachte faillissement van BZZTÔH, de vorige uitgever van Goddard. Gelukkig heeft Luitingh deze meesterverteller in haar schrijversstal opgenomen want hij heeft door de jaren heen met zijn fraai geschreven boeken een vaste schare fans opgebouwd. Bloedband is zijn 21e thriller en wat voor één!!

"Vlak voor zijn thuiskomst uit Amerika na een mislukte relatie met de dochter van zijn werkgever krijgt Stephen Swan tot zijn stomme verbazing te horen dat zijn dood gewaande oom Eldritch zijn intrek in zijn moeders pension in Paignton heeft genomen. Zijn oom is niet in de oorlog omgekomen zoals zijn vader hem altijd heeft wijsgemaakt maar heeft 36 jaar lang gevangen gezeten in Portlaoise Prison in Ierland wegens misdaden tegen de staat. Wat die misdaden precies inhielden, wil zijn oom niet zeggen maar zijn vrijlating is zelfs na al die jaren niet geheel onopgemerkt gebleven..."

In
Goddards romans zijn het geen officiële wetsdienaren die het speurwerk verrichten maar worden deze taken vaak door een familielid of vriend uitgevoerd. Zo ook in Bloedband waarin Stephen Swan zijn oom Eldritch helpt bij het weer op regel krijgen van zijn leven nadat deze jaren vast heeft gezeten in een Ierse gevangenis. Stephen is niet blij dat zijn oom een kamer in zijn moeders pension heeft genomen en is erg argwanend. Deze achterdocht wordt voornamelijk gevoed door Eldritch' stilzwijgen over de reden waarom hij in 1940 werd gearresteerd en zolang gevangen zat. Als Eldritch zijn hulp inroept om te bewijzen dat in 1940 een aantal Picasso's zijn vervalst, besluit Stephen hem te assisteren maar vooral om zijn oom zo snel mogelijk kwijt te raken. Maar hun zoektocht naar bewijzen maakt slapende honden wakker en de waarheid is veel gevaarlijker en schokkender dan Stephen ooit had kunnen vermoeden.

Het complexe maar boeiende verhaal bestaat eigenlijk uit twee delen, een soort pro- en epiloog die door elkaar heen lopen. Het voorspel speelt zich af in 1940 en gaat over de gebeurtenissen die leiden tot de arrestatie van Eldritch in Dublin. Het naspel begint in 1976 na de vrijlating van Eldritch en zijn komst naar het pension in Paignton in Devon. Beide verhaallijnen hebben hun eigen spanningsboog en kennen vele onverwachte wendingen.

Robert Goddard heeft met Bloedband een ingenieus web geweven rond een kunstroof, diamantsmokkel en de Ierse kwestie. Het verhaal zit ingewikkeld maar zeer gedegen in elkaar en is, uiteraard zou ik bijna zeggen, onderbouwd met enkele historische feiten. Het is lang geleden dat er een boek van Goddard is verschenen dat zich kan meten met zijn beste werk uit het verleden maar dit is er één. Blijkbaar heeft de diamanthandel hem geïnspireerd tot het schrijven van deze sprankelende briljant. 

© RtH 9-2-2010