Een oude schuld van Robert Goddard

Titel Een oude schuld
Oorspr. titel Found wanting  ©  2008 | Vertaling: Bob Snoijink
Gegevens Paperback | blz. 352 | BZZTôH | 2008
ISBN 9789045308883
NUR/NUGI 331 (thriller)
Gelezen 23 t/m 28 sep 2008
Waardering 6-
Inhoud:

In 1918 werd de Russische tsarenfamilie op bloedige wijze door de communisten om het leven gebracht. Enkele jaren later dook een vrouw op die beweerde dat zij Anastasia was, de jongste dochter van de laatste tsaar, de enige die de slachtpartij overleefde…

Londen, 2007. Richard Eusden verliest zich op een terras in bespiegelingen over zijn leven als ambtenaar zijn ex-vrouw, Gemma, luid toeterend en met piepende banden zijn rustige leventje binnenrijdt en hem sommeert onmiddellijk in te stappen. Zij heeft dringend zijn hulp nodig.

Marty Hewitson, Gemma’s ex-man en een jeugdvriend van Richard, heeft een hersentumor. Een exclusieve behandeling biedt hoop, maar die kost 700 mille. Richard moet voor Marty een pakketje wegbrengen dat – heel toevallig – 700 mille waard is. Richard vertrouwt het zaakje niet en wil weten wat erin zit. De inhoud roept echter meer vragen dan antwoorden op. Het zijn brieven van een Deense kapitein aan de grootvader van Marty, brieven over Anastasia.

De historicus en schrijver Robert Goddard (1954) heeft met Een oude schuld zijn twintigste thriller geschreven.

Recensie:

(Te)veel "twists and turns"

Tot voor een paar jaar stond op de boeken van Robert Goddard de aanprijzing "De meest begenadigde verteller van dit moment." Sinds 2005 is die slogan vervangen door "Één Goddard en je bent verslaafd."
Of het bewust is of niet maar op zijn twintigste thriller Een oude schuld staat geen enkele aanbeveling meer. Je zou haast zeggen dat de uitgever een voorgevoel had want beide spreuken zijn m.i. op dit boek ook niet van toepassing.

In Een oude schuld draait het om een koffertje met geheime documenten die in het bezit zijn van een oudtante van Marty Hewitson. Richard Eusden, een jeugdvriend van Marty, wordt door zijn ex-vrouw Gemma en tevens ex van Marty, gevraagd deze waardevolle papieren naar Brussel te brengen. Er zijn echter meerdere partijen in de inhoud van het koffertje geďnteresseerd en Richard is zijn leven niet meer veilig. Maar hij geeft zich niet snel gewonnen en probeert ondanks alle gevaren het geheim te ontrafelen. De zoektocht leidt hem langs een spoor van steden om uiteindelijk zijn beslag in het uiterste noorden van Europa te krijgen.

Na een "Goddardiaans" begin ging ik er eens lekker voor zitten maar helaas bleef het bij die veelbelovende opening. Ondanks de prettige schrijfstijl wilde het verhaal maar niet echt pakken. Het leek op een hotelreis langs verschillende West-Europese steden. Er werden om de haverklap nieuwe mensen ten tonele gevoerd waardoor je het gevoel had steeds weer opnieuw te moeten beginnen. Ook de ingewikkelde familiebanden, geschiedenislesjes en de vele "twists and turns" droegen niet bij aan mijn adhesie met dit boek. Het zal historisch ongetwijfeld allemaal kloppen maar ik miste de meeslepende verteltrant en de diepere uitwerking van de personages.
Van mij mag
Robert Goddard wat minder productief worden en eens in de 2 jaar een boek afleveren i.p.v. een per jaar maar dan met beter uitgewerkte karakters en meer diepgang. Zijn laatste thrillers zijn toch vrij oppervlakkig in vergelijking met zijn oudere werk en missen het meeslepende en sfeervolle karakter van bijvoorbeeld een Afscheid van Clouds Frome en De Catalaanse brief.

© RtH 6-10-2008