Roemloos ten onder van Robert Goddard

Titel Roemloos ten onder
Oorspr. titel Name to a face    2007 | Vertaling: Bob Snoijink
Gegevens Paperback | blz. 335 | BZZTH | 2007
ISBN 978 90 453 0688 9
NUR/NUGI 331 (thriller)
Waardering 7+
Inhoud:

Tim Harding bewijst Barney Tozer een vriendendienst door een simpel klusje op te knappen. Bij een veiling is een gestolen familie-erfstuk van de Tozers opgedoken, een prachtige ring met smaragd en ingelegde diamanten. Aan Harding de taak om een riant bod uit te brengen en de ring aan de familie te overhandigen.

Aan de ring kleeft echter een akelige geschiedenis. Eens zat hij om de vinger van admiraal Shovell die het onfortuinlijke schip de HMS Association in 1707 op de klippen liet lopen. De gehele bemanning verdronk en Shovell spoelde aan voor de kust bij de Scilly-eilanden. Een lijkenpikker wilde het kleinood stelen en hakte de vinger, met ring en al, van de hand van de admiraal. Sindsdien vinden eigenaren van de ring steeds een vroegtijdig einde aan hun leven.

Als Harding zich in de zaak verdiept, stapelen de vragen zich op. Waarom maakt de ring zoveel slachtoffers? Wie is die dame die steeds zijn pad kruist? En waarom zijn de Tozers zo op het bezit van de ring gebrand?

Recensie:

Stuurmanskunst

Barney Tozer, een welvarende Engelse zakenman gevestigd in Monaco vraagt Tim Harding hem een vriendendienst te bewijzen. Hij vraagt Harding naar Engeland te reizen om op een ring uit de boedel van zijn oom Gabriel Tozer te bieden bij een openbare veiling van de nalatenschap. Over de ring doen de wildste geruchten de ronde maar ook over Barney Tozer. Vanaf het moment dat Harding in Penzance, Cornwall arriveert, tuimelt Harding van de ene gebeurtenis in de andere. En wat heeft de ramp met de HMS Association in 1707 met de ring te maken?

Roemloos ten onder is een aangename literaire thriller die vlot wegleest. Ik vond 'm zelfs een beetje on-Goddards waarbij ik moet aantekenen dat ik nog niet alles van hem heb gelezen m.n. zijn recentere werk niet. Het verhaal speelt zich af in het heden maar bevat verwijzingen naar waargebeurde gebeurtenissen uit het verleden; Goddard is niet voor niks historicus. De zoektocht van Harding naar de waarheid wordt in korte hoofdstukken verteld en bijna ieder hoofdstuk eindigt met een cliffhanger, ook dat ben ik niet van Goddard gewend, maar daardoor had ik wel steeds de aandrang om verder te lezen. De ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op en er worden steeds nieuwe personages ten tonele gevoerd maar het was goed te volgen al leek het op een bepaald moment een echte Goddardiaanse knoop te worden. 

Met Roemloos ten onder is Goddard absoluut niet kopje onder gegaan maar heeft hij zijn schip vakkundig langs de klippen geloodst. Hier en daar schuurde hij langs een rots maar al met al bewees hij wederom een capabele kapitein te zijn op de zee der letteren.

RtH 15-10-2007