De Juniusbrieven van Robert Goddard

Titel De Juniusbrieven
Oorspr. titel Sight unseen © 2005 | Vertaling: Bob Snoijink
Gegevens Paperback | blz. 324  | BZZTôH | 2005
ISBN 90 453 0218 7
NUR/NUGI 332 (thriller)
Gelezen van 23 juni t/m 4 juli 2009
Waardering 7
Inhoud:

David Umber, geschiedenisstudent, probeert voor zijn doctoraal de ware identiteit te achterhalen van Junius, een achttiende-eeuwse satiricus en ingezonden-brievenschrijver. Hij wordt opgebeld door een man die zich voorstelt als Griffin. Als Griffin beweert dat hij Junius’ unieke, persoonlijke editie van diens verzameld werk in zijn bezit heeft, besluit David met hem af te spreken.

Terwijl David op een terras op Griffin zit te wachten, moet hij machteloos toezien hoe een onbekende man een meisje ontvoert. Een van haar zusjes probeert de vluchtauto nog tegen te houden, maar zij wordt overreden en sterft ter plekke. Griffin komt niet opdagen en van het ontvoerde meisje wordt nooit meer iets vernomen.

Drieëntwintig jaar later woont David in Praag, waar hij als gids werkt. Dan duikt opeens de gepensioneerde hoofdinspecteur George Sharp op, destijds belast met het onderzoek naar de ontvoering van het meisje. Sharp laat David een brief lezen waarin zijn falen om de zaak op te lossen wordt gehekeld. De brief is ondertekend met Junius...

‘Liefhebbers van thrillers kunnen De Juniusbrieven niet links laten liggen.’ – Libelle

De Juniusbrieven is een fraaie psychologische thriller.’  - nu.nl

Recensie:

Oude (brief)geheimen

Door een mailwisseling met een bezoeker van
Spanningzoeker.nl over Robert Goddard, kreeg ik ook weer zin in een thriller van deze schrijver. Ik zat te twijfelen of ik een ouder werk van hem zou pakken of een meer recent boek maar omdat de bezoeker zo enthousiast was over De Juniusbrieven besloot ik dat te gaan lezen.

"David Umber, een voormalig student geschiedenis en Juniuskenner, is in 1981 getuige van een dramatische gebeurtenis in het stadje Avebury. Het voorval wordt nooit opgelost maar laat diepe sporen achter. Hij vlucht naar Praag om het verleden te ontlopen en verdient een schamel inkomen met o.a. het geven van rondleidingen aan toeristen. Na 23 jaar staat plots inspecteur Sharpe, de toenmalige leider van het onderzoek, voor zijn deur. Sharpe is inmiddels gepensioneerd maar heeft onlangs een geheimzinnige brief ontvangen die ondertekend is met .... Junius.

Om het verleden eens en voor altijd af te sluiten, gaan beide mannen, bijna 25 jaar na dato, opnieuw proberen de waarheid te achterhalen maar al snel blijkt dat niet iedereen even blij is met het oprakelen van deze mysterieuze zaak."


De titel van het boek verwijst naar de brieven die een Engelse historische figuur onder het pseudoniem Junius tussen 1769 en 1772 naar De Public Advertiser, een 18e eeuwse Londense krant, stuurde. Zijn bedoeling hierachter was om het publiek te wijzen op hun historische en grondwettelijke rechten en vrijheden en tevens waar en hoe de Engelse regering deze rechten had geschonden. Junius was goed geïnformeerd en zijn brieven brachten de regering in grote verlegenheid. Ondanks verschillende onderzoeken is zijn/haar identiteit nooit achterhaald.

David Umber, de hoofdpersoon uit De Juniusbrieven, wordt tegen wil en dank 23 jaar na de fatale dag bij een hernieuwd onderzoek betrokken. Umber was destijds getuige van het  tragische voorval maar zijn verdere leven maakt eigenlijk dat hij niet onder het verzoek van Sharpe uit kan. Of - zoals Goddard het zo fraai verwoordt - "David Umbers verleden was zodanig dat het zich niet gauw liet vergeten. Het enige wat hij kon doen, was zijn ontwijkingsstrategie bijslijpen."

Ik weet niet precies wat de oorzaak was, mijn innerlijke onrust of de inhoud van het boek, maar ik kon me aanvankelijk niet concentreren op het verhaal ondanks de toch wel zeer heftige proloog en de altijd fijne schrijfstijl van Goddard. Wat dat betreft verdient Bob Snoijink, de vaste vertaler van Goddards boeken, een groot compliment want dat leesplezier is mede aan hem te danken. Maar ook al kon ik deze keer niet goed in het verhaal komen, bleef ik geduldig doorlezen, zij het in korte stukjes. Ongeveer halverwege begon ik gelukkig meer plezier in het boek te krijgen.

In tegenstelling tot veel van Goddards eerdere boeken bevat De Juniusbrieven verrassend veel actie en geweld. In vergelijking met een gemiddelde Amerikaanse thriller stelt het nog niet veel voor maar voor Goddardiaanse begrippen vond ik het wel opvallend. Er worden weer veel personages ten tonele gevoerd maar anders dan in bijvoorbeeld Een oude schuld, waar veel figuren passanten zijn, zijn de opgevoerde personen in dit boek op de een of andere manier met de zaak verbonden.
Wat me bevreemdde is dat Umber nauwelijks geld heeft, zoals in het begin van het verhaal wordt verteld, maar dat hij zonder enige aarzeling verschillende malen naar Jersey vliegt en hotelkamers boekt alsof het niets kost. Hij is hierbij ook niet bepaald prijsbewust bezig: hij reist niet met een pricefighter als Ryanair en verblijft evenmin in lowcosts hotels zoals Formule 1 bijvoorbeeld. Maar ondanks deze kanttekening en mijn stroeve begin heb ik De Juniusbrieven toch met genoegen uitgelezen.

 
© RtH 19-7-2009