In het niets van Robert Goddard

Titel In het niets
Oorspr. titel Into the blue 1990 | Vertaling: Bob Snoijink m.m.v. Chris v/d Heijden
Gegevens Paperback | blz. 390 |  BZZTH  | 1993
ISBN 90 6291 885 9
NUR/NUGI 331 (thriller)
Gelezen van 3 t/m 6 sep 2009
Waardering 9
Inhoud:

De jonge Engelse onderwijzeres Heather Mallender verdwijnt spoorloos tijdens een bergwandeling op het Griekse eiland Rhodos. de 53-jarige Harry Barnett is het laatst in haar aanwezigheid gesignaleerd -  en aangezien hij geen smetteloos verleden heeft, wordt hij nu van moord verdacht.

Harry wil zijn naam zuiveren. Bovendien is hij ervan overtuigd dat Heather nog in leven is. Maar is is ze gekidnapt of is op eigen initiatief van het eiland verdwenen? Of is ze misschien vermoord? Wanhopig begint Harry aan een zoektocht, waarbij zijn enige houvast een serie foto's is die Heather in de weken voor haar mysterieuze verdwijning heeft genomen.

Wanneer het onderzoek hen in Engeland terugbrengt, komt Harry in aanraking met de meest uiteenlopende personen die stuk voor stuk een schakel vormen in de oplossing waarnaar hij verbeten op zoek is, maar die ook een verstikkend web van bedrog, verraad, liefde en moord om hem heen spinnen. Wanneer een gebeurtenis uit zijn kinderjaren de sleutel tot het raadsel blijkt te zijn, wordt een geheel nieuw licht op het verleden geworpen. Dat leidt tot een ingenieuze ontknoping als in een verhaal van de bestseller-auteur John Grisham. Harry's leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Recensie:

Fotospeurtocht

Ik vind het leuk om op vakantie een boek te lezen dat zich in hetzelfde land, streek of plaats afspeelt. Weliswaar is Zakynthos, mijn toenmalige verblijfplaats, geen Rhodos maar de Griekse sfeer is ongeveer gelijk en beide eilanden worden veelvuldig door Engelsen bezocht. Tijd om onder te duiken In het niets van Robert Goddard.

"Harry Barnett is een aan lager wal geraakte man van middelbare leeftijd met een niet geheel onbezoedeld verleden. Na het faillissement van zijn garagebedrijf heeft hij het aanbod van zijn oude en welvarende vriend Alan Dysart aangenomen om "concirge" te worden op diens buitenverblijf in Lindos op Rhodos. Hij slijt zijn dagen in betrekkelijke rust totdat Heather Mallender, een tijdelijke gast op het buitenverblijf van Dysart, in zijn gezelschap op mysterieuze wijze op de top van de Profitis Ilias verdwijnt. Harry gelooft niet in haar dood en gaat mede uit schuldgevoel op onderzoek uit om de waarheid te achterhalen."

In 1992 ontving Goddard voor In het niets de publieksprijs van de Britse boekhandel W.H. Smith en dat luidde zijn grote doorbraak in. Na het lezen van dit boek begrijp ik ook waarom. Het verhaal bevat goed uitgewerkte karakters, een sterk en verrassend plot en is literair van een hoogstaand niveau. Het boek is in 1997 verfilmd met John Thaw - beter bekend als Inspector Morse uit de gelijknamige serie - als Harry Barnett. Een perfecte casting voor de morsige, drankzuchtige Barnett die veel doet denken aan Morse die ook niet vies was van een pint. De film is overigens een zeer zwak aftreksel van het boek.

Het verhaal van In het niets voert je van de oude steegjes van het warme Lindos naar de historische straatjes van het frisse Oxford met de bijbehorende old-boys-club cultuur. Harry die nog thuis bij zijn moeder woont, is een soort anachronisme en voelt zich net zo uitgerangeerd als de stoomlocomotieven uit zijn jeugd. Hij kan moeilijk wennen aan de veranderingen in het huidige Engeland maar de zoektocht naar de waarheid achter Heather's verdwijning - aan de hand van een aantal foto's die Heather eerder heeft gemaakt - geeft zijn leven weer inhoud en een doel. Zijn speurtocht wordt hem echter niet door iedereen in dank afgenomen maar hij laat zich niet van de wijs brengen.

In het niets is een geweldig mooie thriller met tentakels in het verleden n het heden. Prachtig geschreven en boeiend tot het eind.

RtH 11-10-2009
 

Mijn mening

Dodelijk inzicht