Kou uit het oosten van Ken Follett

Titel Kou uit het oosten (Slotdeel uit de Century-trilogie)
Oorspr. titel Edge Of Eternity © 2014 | Vertaling: Joost van de Meer en William Oostendorp
Gegevens Gebonden | blz. 1133 | Van Holkema & Warendorf | sep 2014
ISBN 978 90 225 7149 1    978 94 023 0212 7
NUR/NUGI 302 (vertaalde literaire roman/novelle)
Waardering
Inhoud:

De Oost-Duitse Rebecca Hoffman ontdekt dat ze wordt afgeluisterd door de Stasi en doet iets impulsiefs dat haar leven onherroepelijk zal veranderen.

George Jakes, zoon uit een gemengd huwelijk, bemachtigt een baan op het departement van Robert F. Kennedy, waar hij op zeer persoonlijke wijze verstrikt raakt in de strijd voor gelijke burgerrechten.

Cameron Dewar moet als spion enorme risico’s nemen om zijn idealen na te streven.

Dimka Dvorkin raakt als assistent van Nikita Chroesjtsjov verwikkeld in de wedloop die de VS en de Sovjet-Unie op het randje van een kernoorlog zal brengen, terwijl zijn zus Tanja een politieke rol krijgt die haar van Moskou naar Cuba en van Praag naar Warschau brengt.

Tegen de turbulente achtergrond van burgerprotesten, politieke schandalen, de val van de Berlijnse Muur, de Cubacrisis en de opkomst van de rock-’n-roll vinden deze moedige jonge mensen uit vijf met elkaar verweven families ieder hun weg door de geschiedenis.Recensie:

Om het heden te begrijpen, moet je het verleden kennen!

Kou uit het Oosten is het slotdeel deel uit de Century-trilogie waarmee een einde komt aan honderd jaar geschiedenis uit de vorige eeuw. Een bewogen eeuw met twee wereldoorlogen en revoluties op sociaal, economisch en cultureel vlak die de oude maatschappelijke verhoudingen volledig op hun kop hebben gezet.

Kou uit het oosten beslaat de laatste veertig jaar van de 20e eeuw en gaat voor het grootste deel over de jaren zestig. Daarin bereikte de Koude Oorlog haar hoogte- of beter gezegd haar dieptepunt met de Cuba-crisis waarbij de wereld slechts één druk op de knop van een Derde Wereldoorlog verwijderd was. Dankzij de koelbloedigheid van de Kennedy’s en enkele naaste adviseurs kon die ternauwernood worden voorkomen want als het aan de hardliners uit het Pentagon en het Kremlin had gelegen, was er een kernoorlog uitgebroken.

Ken Follett heeft zijn personages net als in de vorige twee delen op strategische plekken in de geschiedenis geposteerd zodat je bij de belangrijkste gebeurtenissen uit de vorige eeuw aanwezig bent. Zo ben je ter plaatse bij de bouw én de val van de muur, de Cubacrisis, de ‘Ride for freedom’ en de Vietnamoorlog. Je bent aanwezig bij grote demonstraties, crisisberaad, politieke overleggen en vergaderingen op het hoogste niveau. Je bent aandachtig toehoorder op enkele bijeenkomsten met legendarische speeches van o.a. John F. Kennedy en Marten Luther King. Je bent getuige van homohaat, politiegeweld, racisme en ander misstanden maar ook van de opkomst van de Rock ’n Roll en de hippietijd. En je bent ooggetuige van de moorden op drie personen die symbool stonden voor vrijheid, hervormingen en gelijkheid.

De republikeinen komen er in dit boek bij Follett niet goed vanaf maar de auteur toont ook de mindere kanten van de Kennedy’s. In het buitenland waren de broers Jack en Bobby Kennedy, bij ons beter bekend als John en Robert, razend populair maar in eigen land was er veel kritiek. Net als Obama nu hadden ze het Congres tegen en konden ze maar moeilijk hun hervormingen door de Senaat krijgen.  

Na de Tweede Wereldoorlog leek het of er nog slechts twee politieke stromingen waren: het kapitalisme en het communisme. Deze twee staatsvormen streden om de wereldmacht en dat mondde uit in verscheidene incidenten totdat de Sovjet-Unie eind jaren ’80 bankroet ging, maar dat heeft wel bijna 30 jaar geduurd.

Terugkijkend is er veel veranderd maar niet alles is ten positieve gekeerd. Rassenscheiding in Amerika is nog altijd aan orde van de dag ondanks dat het tegenwoordig bij wet verboden is. De rellen anno 2014 in de Amerikaanse plaats Ferguson maken pijnlijk duidelijk dat de droom van Martin Luther King dat de Verenigde Staten ooit een ''oase van vrijheid en gerechtigheid" zouden vormen nog altijd niet is uitgekomen ondanks dat een Afro-Amerikaan het land bestiert. De ontwikkeling van Amerika als waakhond van de vrije wereld is ook niet bepaald rooskleurig te noemen. Militair ingrijpen gebeurt niet meer op basis van humane gronden maar wordt gedreven door economische motieven. De rol van vredestichter is meer en meer één van manipulatie en actieve beïnvloeding geworden. En de huidige politieke opstelling van de Russische autoritaire leider Vladimir Poetin roept herinneringen op aan de tijd van de Koude Oorlog. Het is dan ook maar de vraag of de wereldleiders van nu van de fouten uit het verleden hebben geleerd…

Uit het rijke palet van de 20e eeuw heeft Ken Follett een enerverend en bij vlagen emotioneel kunstwerk geschapen die een dikke 3000 bladzijden weet te boeien. Om het heden te begrijpen moet je het verleden kennen en Follett weet deze kennis in zijn trilogie op aangename en duidelijke wijze over te brengen. Voor een ieder die op ontspannen wijze meer wil weten over onze recente geschiedenis is deze trilogie een absolute aanrader.

© RtH 24-12-2014