Sporen naar de dood van Ken Follett

Titel Sporen naar de dood
Oorspr. titel Lie down with lions © 1986| Vertaling: Marga van Duin
Gegevens Gebonden | blz. 373 | Van Holkema & Warendorf | 1986
ISBN 90 269 7531 7
NUR/NUGI -
Waardering 8-
Inhoud:

Parijs. Een door Turkse studenten geplande moordaanslag op Ahmet Yilmaz wordt op het laatste moment verijdeld.

Afghanistan. Niet ver van de Russische grens wordt het leven van de boerenbevolking bedreigd door plundering, moord en bombardementen door het Russische leger. 

In beide gevallen speelt Ellis Thaler een cruciale rol. Hij is meedogenloos als zijn idealisme gedwarsboomd wordt en vurig en zorgzaam als het Jane Lambert aangaat. Op beide locaties wordt zijn weg gekruist door Jean-Pierre, een arts die in de afgelegen gebieden van Afghanistan medische hulp biedt. Maar ook hij blijkt meer dan één rol te spelen....

Recensie:

Afghanistan nu en toen.

Omdat, met de Nederlandse missie naar Uruzgan, Afghanistan anno 2007 volop in het nieuws is, besloot ik Ken Follett's Sporen naar de dood uit 1986 eens te herlezen. Buiten dat het zich in Afghanistan afspeelde wist ik er vrij weinig meer van behalve dat er een vrij heftige vrijscène in voorkwam en die vond ik zelfs nu nog heftig! (wel platvloers vertaald of geschreven?)

Tegen de achtergrond van de Afghaanse Oorlog (1979-1989) tussen de Sovjetunie en de Moedjaheddin, de islamitische verzetsbeweging, vertelt Follett het verhaal van Jane Lambert, een aantrekkelijke Française die zich staande probeert te houden in het door mannen gedomineerde Afghanistan.

Tussen al het oorlogsgeweld tracht Jane, haar pasgeboren baby groot te brengen en helpt ze haar man en arts Jean-Pierre bij het verzorgen van de zieken en gewonden. Intussen probeert ze ook de vrouwen in het Dal van de Vijf Leeuwen voor te lichten maar haar moderne en vrije opvattingen botsen daarbij geregeld met de orthodoxe islamitische zeden en gebruiken van de dorpsbewoners en met name met Abdoellah, de Molla (islamitische geestelijke) van het dorp.

Dan komt Ellis Thaler, een Amerikaan en ex van Jane, naar Afghanistan in opdracht van de Amerikaanse regering om de rebellen te helpen in hun heilige oorlog tegen de Russen en daar ontmoet hij weer de liefde van zijn leven. Hij komt daarbij lijnrecht tegenover Jean-Pierre te staan, die in het geheim spioneert voor de Russen. Hun strijd om Jane’s liefde en de heerschappij van Afghanistan is de inzet voor deze onderhoudende thriller. Naarmate het verhaal vorderde werd het boek steeds boeiender en spannender.

Ken Follett heeft, ondanks dat het verhaal om spionage en oorlog draait, aan Sporen naar de dood een menselijk gezicht weten te geven waardoor het een mooi stukje geschiedschrijving - de rebellenleider Masoed heeft echt geleefd - is geworden met een fijne mix van romantiek en tragiek. Deze authentieke roman geeft een goed beeld van de patriarchale Afghaanse bevolking en hun leeuwenmoed in de "glorieuze" strijd. 

Wat opvalt, is dat er sinds 1986 weinig lijkt te zijn veranderd in dit door oorlog en armoede geteisterde gebied. Het land lijkt zich nog immer in de vorige eeuw te bevinden en is nog steeds in oorlog. Alleen de wapens zijn, ironisch genoeg, van deze tijd.