Sebastian Fitzek

Het experiment van Sebastian Fitzek

Titel Het experiment
Oorspr. titel Splinter © 2009 | Vertaling: Annemarie Vlaming
Gegevens Paperback | blz. 336 | Fontein| 2011
ISBN 978 90 261 2759 5 
NUR/NUGI 332 (thriller)
Gelezen 15 t/m 20 maart 2011
Waardering 7+
Inhoud:

Bij een ongeluk heeft Marc Lucas zijn vrouw en ongeboren kind verloren. Zelf heeft hij een splinter in zijn nek, die helse pijn veroorzaakt. Erger dan dat is de depressie die zich na het ongeluk van hem meester maakt. Dan stuit hij op een advertentie voor een kliniek die experimenteert met het wissen van traumatische gebeurtenissen uit het geheugen.

Marc gaat erheen, maar besluit niet deel te nemen aan het experiment omdat zijn gehele identiteit erdoor zou worden gewist. Als hij de kliniek verlaat, zijn er echter verontrustende tekenen dat dit al gebeurd is en begint voor Marc een hallucinatoire zoektocht.

Recensie:

Een thriller om snel te vergeten of toch niet…?

Hoe zou je het vinden als delen van je geheugen zouden kunnen worden gewist? Je eerste reactie is waarschijnlijk “liever niet” maar wat als je een traumatische ervaring hebt gehad? Zo traumatisch dat het je totale leven beheerst, dat je iedere nacht badend in het zweet wakker wordt, je de deur niet meer uit durft of constant in angst leeft?

Dr. Marc Lucas is zwaar getraumatiseerd geraakt nadat hij zijn vrouw en ongeboren kind heeft verloren bij een auto-ongeluk. Marc zat achter het stuur en hij is er m.u.v. een splinter in zijn nek lichamelijk goed vanaf gekomen. Zelfverwijt en schuldgevoel vechten dagelijks om voorrang in zijn strijd om te overleven en hij loopt voortdurend met zelfmoordplannen rond. Kortom: hij is een ideale kandidaat voor het experiment om zijn geheugen te wissen en opnieuw op te bouwen met alleen mooie herinneringen. Maar wat als zijn reeds bestaande herinneringen nu eens vals zijn…?

“De meeste mensen zoeken naar nieuwe wegen en technieken om kennis makkelijker en sneller in hun brein op te slaan. Maar niemand houdt zich bezig met de vraag hoe je leert vergeten.” Deze uitspraak van neurochirurg professor Samii zette de Duitse thrillerschrijver Sebastian Fitzek aan het denken en bracht hem op het idee voor Het Experiment.

Selectieve amnesie zou voor verschillende partijen een aantrekkelijke oplossing kunnen zijn voor specifieke problemen. Defensie en de psychiatrie zouden zeker grote belangstelling tonen voor een medicijn dat bepaalde herinneringen kan wissen. De farmaceutische industrie is dan ook al druk doende met het ontwikkelen van een pilletje dat partieel geheugenverlies kan creëren. Rohypnol – beter bekend als de rape drug – is zo’n middel dus het thema is zo gek nog niet maar de uitwerking laat m.i. te wensen over.

Zijn vorige boek De zielenbreker was tamelijk bizar en Het experiment lijkt in het begin dezelfde kant op te gaan. Daarna komt er een fase dat het verhaal zich tot een meer normale thriller lijkt te ontwikkelen maar dat is slechts van korte duur. Je wordt voortdurend op het verkeerde been gezet en weet net zo min als Dr. Lucas wie of wat je nog moet geloven. Tijdens het lezen van Fitzeks “mindgames” bekroop me vaak het gevoel van “Wat is dit toch allemaal?”. Je weet niet meer wat schijn of werkelijkheid is. Dat is natuurlijk ook precies wat de auteur wil bereiken maar je kunt ook overdrijven.

Ondanks dat Het experiment leest als een sneltrein - ieder hoofdstuk eindigt met een spannende cliffhanger - mag het van mij wel iets minder spectaculair. Het lijkt allemaal wat over de top maar als je achteraf de verklaringen van Fitzek leest, ga je toch iets genuanceerder over de materie denken. Het concept van geheugen wissen en wederom opbouwen, sprak me wel aan maar de clou vond ik toch wat vergezocht. Fitzek kan ontzettend spannend schrijven maar het einde van zijn boeken is niet altijd even bevredigend en dat geldt ook voor Het experiment dus zeg het maar: Een thriller om snel te vergeten of toch niet…?

© RtH 21-04-2011