Sebastian Fitzek

De Zielenbreker van Sebastian Fitzek

Titel De Zielenbreker
Oorspr. titel Seelenbrecher © 2008 | Vertaling: Jan Smit
Gegevens Paperback | blz. 264 | Fontein| 2010
ISBN 9789026126895
NUR/NUGI 332 (thriller)
Gelezen van 18 t/m 23 mrt 2010
Waardering 8-
Inhoud:

Ze worden niet vermoord. Ze worden niet gemarteld of verkracht. Zijn misdaad is veel erger… Hij breekt hun ziel en begraaft hen in hun eigen lichaam. Drie jonge, levenslustige vrouwen verdwijnen spoorloos.

‘De Zielenbreker’, zoals hij in de media wordt genoemd, heeft slechts een week nodig om hun levens te verwoesten. Daarna worden ze teruggevonden met een raadselachtig briefje in hun handen geklemd – ongedeerd, maar psychisch gebroken. Dan stoppen de ontvoeringen even plotseling als ze zijn begonnen. Kort voor Kerstmis wordt de Zielenbreker weer actief, uitgerekend in de Teufelsbergkliniek, een instelling voor psychiatrische zorg. De artsen moeten ontzet concluderen dat ze hem ongemerkt hebben binnengelaten. Maar is hij een van de medewerkers, of is hij een patiënt? Door een sneeuwstorm raakt de Teufelsbergkliniek volledig geďsoleerd van de buitenwereld. Vertwijfeld proberen de bewoners en medewerkers elkaar te beschermen tegen het kwaad, maar in een ijzingwekkende nachtelijke apotheose laat de Zielenbreker zien dat er geen ontsnapping mogelijk is.

Recensie:

Niet voor tere zieltjes

Ik daag je uit. Lees de eerste bladzijde van De zielenbreker van
Sebastian Fitzek en het zou me verwonderen als je deze thriller terug zou leggen. Vanaf de eerste pagina word je namelijk meegesleurd in een draaikolk van merkwaardige gebeurtenissen waar aanvankelijk geen touw aan vast te knopen valt. Is het een experiment, een thriller of een patiëntendossier en zo ja van wie? Wat het ook is, het is razend spannend.

"Casper is zijn geheugen kwijt en wordt behandeld in Teufelsberg: een dure privékliniek in de buurt van Berlijn. Op een stormachtige winternacht rijdt een ambulance door de gladheid tegen het trafohuis van de kliniek en wordt het telefoonverkeer plat gelegd. Er is ook geen gsmsignaal zodat er op geen enkele manier contact met de buitenwereld kan worden gelegd. Door de hevige sneeuwstorm kan niemand erin noch eruit en dat laatste is nog het ergste omdat een geheimzinnige moordenaar door de gangen van de inrichting doolt."

Het verhaal van De zielenbreker herbergt een aantal klassieke thrillerelementen in zich: een groep personen die opgesloten zit in een gebouw op een afgelegen locatie zonder werkende communicatiemiddelen. Afgesneden van de buitenwereld door extreme weersomstandigheden én met een onbekende moordenaar in hun midden. Fitzek sleurt je van minuut tot minuut door de korte hoofdstukken met vele cliffhangers. Het is misschien niet allemaal even waarschijnlijk maar je wordt voortgedreven alsof je windkracht 15 in je rug hebt. Op dat ongeloofwaardige komt
Fitzek in zijn nawoord nog even terug waarin hij verwijst naar wetenschappelijke studies die de toepassingen zoals hij ze in zijn verhaal heeft gebruikt, onderbouwen. Een leuk detail in het boek is de verwijzing naar Viktor Larenz, de psycholoog uit zijn debuutroman De therapie.

De zielenbreker is een uitermate spannend en raadselachtig verhaal met vreemde wendingen. Het is een psychologische thriller die je in korte tijd uitleest en waarbij je je na de laatste bladzijde nog steeds afvraagt wat er nu eigenlijk is gebeurd.

© RtH 12-4-2010