Sebastian Fitzek

De Gijzeling van Sebastian Fitzek

Titel De Gijzeling
Oorspr. titel Amok spiel © 2007 | Vertaling: Annemarie Vlaming
Gegevens Paperback | blz. 368 | Fontein| 2008
ISBN 9789026124730
NUR/NUGI 332 (thriller)
Gelezen van 14 t/m 20 apr 2009
Waardering
Inhoud:

Vandaag is haar laatste dag. De gerenommeerde forensisch psychologe Ira Samin heeft haar zelfmoord zorgvuldig voorbereid. De dood van haar oudste dochter drukt te zwaar op haar geweten.

Maar dan wordt Ira op het laatste moment naar een brutale gijzeling bij een radiozender geroepen. Een psychopaat speelt een macaber spel: tijdens een uitzending belt hij willekeurig mensen op. Als ze opnemen met een speciaal wachtwoord, wordt één gijzelaar vrijgelaten, doen ze dat niet, dan wordt er één doodgeschoten. De man dreigt net zo lang door te spelen totdat zijn verloofde bij hem in de studio komt. Maar zijn verloofde is maanden geleden overleden...

Ira begint aan de bijna uitzichtloze onderhandelingen, terwijl er miljoenen mensen met haar meeluisteren...

Recensie:

Stockholmsyndroom.

Onlangs is de derde thriller getiteld De Wreker van Sebastian Fitzek in Nederland uitgebracht. Ook al werkt Fitzek niet met een vast personage en zit er geen vervolg in zijn boeken, wilde ik toch eerst De Gijzeling lezen. Puur omdat ik het liefst boeken op de juiste volgorde lees.

Vorig jaar werd ik aangenaam verrast door zijn debuut De Therapie en ik was zeer benieuwd of hij dat hoge niveau wederom wist te evenaren. Nou dat bleek geen probleem. De Gijzelling is, net als zijn voorganger, een ijzersterke pageturner geworden met veel spannende en onverwachte wendingen.

"Tijdens een rondleiding in het Berlijnse radiostation 101punt5 gijzelt een man zijn groepje medebezoekers, een populaire DJ en diens assistent. Hij eist dat zijn vriendin wordt opgespoord en naar hem in de studio wordt gebracht. Om zijn eis kracht bij te zetten begint hij een belspelletje met als inzet het leven óf de vrijlating van een van de gijzelaars. Aan politieonderhandelaar Ira Samin, die 's ochtends nog op het punt stond zichzelf van het leven te beroven omdat ze het verlies van haar oudste dochter niet kan verwerken, de ondankbare taak de gijzelaars vrij krijgen want de vriendin van de gijzelnemer is overleden. Deze zaak vergt het uiterste van Ira en niet alleen omdat de onderhandelingen live in de ether worden uitgezonden..."

Met het schrijven over een gijzelingsactie bij een radiozender begeeft Fitzek zich voor een deel op bekend terrein. Hij werkt namelijk als journalist voor diverse radio- en tv-stations. Het reilen en zeilen bij de radio is hem derhalve niet geheel onbekend en hij weet de sfeer van zo'n benauwde studio goed te beschrijven. Hij kent tevens zijn muziek want er komt een leuke playlist uit de jaren '80 voorbij. De wat oudere lezer en muziekliefhebber zal de meeste nummers wel bekend voor komen.
 
Fitzek's opbouw van het verhaal doet me wel wat denken aan die van Harlan Coben. Er gebeurt iets vreemd of afschuwelijks in de openingsscène en daarna lijkt het verhaal een totaal andere wending te nemen. De achtereenvolgende gebeurtenissen lijken niets met het eerste van doen te hebben maar beetje bij beetje worden de verschillende stukjes omgedraaid en krijgt de puzzel allengs vorm. Alleen liggen niet alle stukken meteen op de goede plaats en moet er nog heel wat geschoven en herschikt worden voordat het totale plaatje zichtbaar wordt.

Bij De Gijzeling raak jezelf geboeid maar dan in de positieve zin van het woord; je wordt namelijk geheel in beslag genomen door het verhaal en je wilt maar blijven doorlezen. Het boek bestaat veelal uit vrij korte hoofdstukken en ze eindigen steevast met een spannende teaser. Pas op eind vliegt Fitzek lichtelijk uit de bocht maar dat vergeef je hem graag want de weg ernaartoe was fantastisch. Dus laat je gijzelen door Sebastian Fitzek want ik verwacht dat je, net als ik, na afloop onherroepelijk last krijgt van het Stockholmsyndroom.

© RtH 29-4-2009