De Therapie van Sebastian Fitzek

Titel De Therapie
Oorspr. titel Die Therapie © 2006 | Vertaling: Jan Smit
Gegevens Paperback | blz. 255 | Fontein| 2007
ISBN 9789026124105
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering
Inhoud:

Geen getuigen. Geen sporen. Geen lijk. Josy, de zieke 12-jarige dochter van psychiater Viktor Larenz verdwijnt onder mysterieuze omstandigheden. Nooit meer wordt iets van haar vernomen.

Vier jaar na de verdwijning van zijn dochter trekt Viktor Larenz zich terug in een afgelegen vakantiehuis op een eiland. Op een dag duikt daar de mooie Anna op. Ze wil bij dr. Larenz in therapie omdat ze last heeft van waanvoorstellingen. Daarin duikt steeds een jong meisje op, dat net zo spoorloos verdwenen is als Josy. Viktor hoort haar met tegenzin aan, maar dan blijken er opmerkelijk veel overeenkomsten te zijn met de verdwijning van Josy. Anna beschrijft details die een buitenstaander niet kan weten. In de hoop dat ze hem meer over de verdwijning kan vertellen, stemt dr. Larenz toe in de therapie. Maar gaandeweg gaan de vermoeiende en emotionele sessies meer en meer op een dramatisch verhoor lijken en gebeuren er vreemde en onverklaarbare dingen op het eiland?

Recensie:

Tantaliserende psychologische thriller.

Maandag 28 juli, plusminus 30 graden en broeierig warm. Mijn vrouw en ik besloten een dagje naar het strand te gaan. Ik wilde geen fonkelnieuw boek meenemen en pakte daarom De Therapie van Sebastian Fitzek uit de kast die mijn vrouw onlangs had gekocht en gelezen. Het is geen boek wat ik snel zou aanschaffen maar volgens mijn wederhelft zou ik deze "behandeling" ook wel weten te waarderen. En ze had gelijk, meer dan dat zelfs. Ik las De Therapie in twee dagen uit! Dat kwam niet alleen omdat deze thriller slechts 255 pagina´s bevat maar ook omdat het zo razend spannend en intrigerend was. Ik wilde weten hoe het afliep.

Het 12-jarig dochtertje Josy van de beroemde psychiater Viktor Larenz en zijn vrouw Istabel lijdt aan een mysterieuze ziekte. Geen arts in het land weet wat het arme meisje mankeert en ze wordt almaar zieker en dan plots verdwijnt Josy uit de wachtkamer van een allergoog. Ondanks een grootscheepse zoektocht blijft het meisje spoorloos en ook haar lichaam wordt nooit gevonden.

Vier jaar later trekt Viktor zich terug in zijn vakantiehuis op Parkum. Hij is gebroken van verdriet, gescheiden van zijn vrouw en gestopt met zijn praktijk. Op een dag staat de onbekende maar aantrekkelijke Anna Spiegel voor zijn deur met het verzoek haar te behandelen. Viktor wil er aanvankelijk niks van weten maar gunt haar na enig aandringen, vijf minuten van zijn tijd. Als zij in het kort haar verhaal doet, ziet hij parallellen met de verdwijning van zijn eigen dochtertje. Anna vertelt hem dingen die niemand anders kan weten behalve.... iemand die erbij was. Vanaf dat moment ontspringt er weer sprankje hoop en wil Larenz niets liever dan Anna behandelen.

Ik las het boek als in een waas. Continu verder gelokt door sterke cliffhangers, verleid door de onderhuidse spanning en de aanhoudende prikkeling van mijn nieuwsgierigheid. Ik vond het verhaal ook een beetje eng maar ik wilde weten hoe het zat. Het werd vreemder en vreemder en toch had ik steeds het idee dat de oplossing voor het grijpen lag. Maar zodra ik dacht die te kunnen pakken, werd het toch weer anders....

De Duitser Sebastian Fitzek heeft met De Therapie een ijzersterk debuut geschreven en het wekt geen bevreemding dat het boek wordt verfilmd. De Therapie is een uitermate verrassende, angstaanjagende en tantaliserende psychologische thriller.

© RtH 01-08-2008