Andreas Eschbach

Het Armageddon-complot van Andreas Eschbach

Titel Het Armageddon-complot
Oorspr. titel Der Jesus-deal ©  2014 | Vertaling: Corry van Bree en Pieter Janssens
Gegevens Paperback | blz. 494 | Karakter Uitgevers | okt 2014
ISBN 90 978 452 0548 9    90 978 452 0698 1
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering
Inhoud:

Als je met een tijdmachine naar de kruisiging van Jezus zou kunnen reizen, zou je dan proberen hem te redden?
Het Armageddon-complot begint met de laatste scènes van Het Messias- mysterie, maar nu verteld uit een ander perspectief: de scéne waarin de originele video, die de hele tijd in het bezit van de archeoloog Stephen Foxx
is geweest, wordt gestolen door een groep geheimzinnige mannen. Het lijkt erop dat het geheim agenten van het Vaticaan zijn.

Het zijn echter geen afgezanten van het Vaticaan. En de mannen zijn ook niet geïnteresseerd in de opname, maar in de videoband zelf, omdat zich daarin een heel speciaal stukje metaal bevindt. De reden daarvoor is de door een Russische natuurkundige ontwikkelde, nagenoeg, onbekende theorie, volgens welke het tijdreizen met huidige middelen mogelijk is. De enige en tot dat moment onvervulbare voorwaarde is dat je daar materie voor nodig hebt die al eens door de tijd is gereist.

Samuel Barron, een Amerikaan en een van de rijkste mannen ter wereld, voelt zich geroepen om gebruik te maken van deze technologie. Barron wil de Bijbel waarheid laten worden, maar daarvoor moet het eerst het Armageddon plaatsvinden, de grootste en meest vernietigende oorlog aller tijden en de definitieve strijd tussen de machten van het goede en het kwade.
Het Armageddon-complot is op deze manier, zoals het alleen bij tijdreisverhalen mogelijk is, niet alleen sequel maar ook prequel.
 Recensie:

Lot, toeval of self-fulfilling prophecy?

Een self-fulfilling prophecy is een voorspelling waarop iemand direct of indirect zo acteert dat de voorspelling bewaarheid wordt. Dit is naast het fenomeen van het tijdreizen de diepere laag waar het in Het Armageddon-complot om draait.

Religie is een miljardenindustrie en de steenrijke Samuel Barron, is een prominente figuur in die wereld van het goddelijke geld. Hij is de bezitter van de zogenaamde Jezus-tape - in Het Messias Mysterie staat beschreven hoe dat in zijn werk is gegaan - maar het is nog steeds niet eenduidig bewezen dat Jezus op de beelden staat. Barron bedenkt daarom een gewaagd plan om met een tijdmachine gewapend met een camera terug te reizen naar de tijd vlak voordat Jezus wordt gekruisigd. Zijn zoon Michael en nog een aantal anderen worden klaargestoomd om hun missie zo onopvallend mogelijk uit te kunnen voeren. Maar de oude Barron heeft een dubbele agenda.

Een tweede verhaallijn gaat over enkele oude bekenden uit Het Messias Mysterie, te weten: Stephen Foxx en John Kaun. Kaun heeft zich teruggetrokken uit het hectische zakenleven. Hij runt samen met zijn vrouw een kleine chipsfabriek. Het echtpaar is gelukkig met het leven dat ze leiden totdat acute leukemie bij hun dochtertje wordt geconstateerd. Hun veilige wereld stort in. Kaun laat het er niet bij zitten en boort zijn oude contacten aan om alle middelen aan te wenden, hoe bizar ook, om zijn dochter te redden. Hij gebruikt zijn oude vriend Stephen Foxx als back-up mocht zijn risicovolle reddingsplan mislukken.

Het Armageddon-complot is het vervolg of eigenlijk de prequel van Het Messias Mysterie alleen een stuk complexer. Het gaat over geloof, tijdreizen, kwantummechanica, fysica, de Bijbel en leukemie. Vreemde combinaties die zo op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken hebben. Het is niet bepaald een onderwerp wat veel lezers direct zal aanspreken. Voor de durfal is het ook nog eens flink doorbijten want het is behoorlijk taai, zeker in het begin. Ik vrees dan ook dat veel lezers het boek voortijdig aan de kant zullen leggen. Als fan van Andreas Eschbach was ik benieuwd waar zijn eigenaardige, diverse thema’s naartoe zouden leiden anders was ik misschien ook wel gestopt. Zijn schrijfstijl is nog altijd prettig maar zijn gedetailleerdheid was me dit keer ook wat teveel van het goede. De meeste mensen, waaronder ik mezelf ook schaar hebben weinig tot geen benul van de kwantummechanica en toch beginnen veel hoofdstukken met citaten over deze materie of met een stelling over het geloof.

Ik heb van de meeste boeken van Eschbach genoten maar Het Armageddon-complot is bij tijd en wijle erg saai en taai. De religieuze citaten of stellingen en het wetenschappelijke abracadabra leiden alleen maar af. Het basisprincipe over tijdreizen is best interessant en de vraag “of je Jezus zou redden als je terug in de tijd kon reizen” is een fraai dilemma maar m.i. te matig uitgewerkt. De vraag of iets lot, toeval of een self-fulfilling propecy is, is interessanter. Laat je de geschiedenis zich voltrekken zoals die heeft plaats gevonden of grijp je in? Kun je überhaupt het lot beïnvloeden? Of zorg je dat de geschiedenis bewaarheid wordt door naar de self-fulfilling prophecy te handelen zodat de uitkomst wordt zoals die is beschreven?

© RtH april 2015