Andreas Eschbach

De rijkdom van Saoed van Andreas Eschbach

Titel De rijkdom van Saoed
Oorspr. titel Ausgebrannt  ©  2007 | Vertaling: Peter de Rijk
Gegevens Paperback | blz. 552 | Karakter Uitgevers | 2007
ISBN 978 90 6112 286 9
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 8
Inhoud:

'Had dat dan niet in alle kranten moeten staan,’ overwoog Werner, ‘nu Saoedi-Arabië voortdurend in het nieuws is?’
‘Ik kan me voorstellen dat ze geprobeerd hebben het zo lang mogelijk geheim te houden.’ De olie-ingenieur bekeek zijn eeltige handen. ‘De vlucht van de familie Saoed is natuurlijk nogal merkwaardig.’
Dorothea draaide geïrriteerd met haar ogen. ‘God nog aan toe,’ flapte ze eruit. ‘Kan iemand me nu misschien in één zin vertellen wat dit in de praktijk te betekenen heeft?’
Anstätter keek haar aan. ‘In één zin? Dit betekent dat het eind van het olietijdperk begonnen is.’

Markus Westermann wil het maken – in de Verenigde Staten, het land van de onbegrensde mogelijkheden. En als hij Karl Walter Block leert kennen, lijkt zijn kans gekomen. Want deze oude oliedeskundige beweert dat er in de diepten van de aarde nog genoeg aardolie voor de komende duizend jaar verscholen ligt – en dat alleen hij de methode kent om deze op te sporen. Hij heeft alleen nog maar een zakenpartner nodig. Iemand als Markus.

Maar al te bereidwillig gelooft de wereld de beloftes van dit duo. En na de eerste successen kan zelfs gesproken worden van de renaissance van het aardolietijdperk. Maar schijn bedriegt.

Als in Saoedi-Arabië het grootste olieveld ter wereld uitgeput raakt en de Saoedi’s er alles aan doen deze verbijsterende waarheid te verbergen, leidt dat niet alleen in het Nabije Oosten tot onlusten. De mensheid staat plotseling voor haar grootste uitdaging. Het einde van de wereld die wij kennen, dient zich aan. En alleen Markus is ervan overtuigd dat het roer nog éénmaal omgegooid kan worden…

Klik hier voor een leesfragment.

Recensie:

Zwart goud

"Olie is niet te verslaan wat energiedichtheid, hanteerbaarheid, transporteerbaarheid en houdbaarheid betreft."

Eschbach flikt het weer. Net als met De erfenis van Fontanelli weet hij een "saai" economisch gegeven in een leerzaam en boeiend thrillerjasje te gieten. Ging het toen om de macht van het geld, nu gaat het over de afhankelijkheid van ons politieke en economische stelsel aan aardolie. Het is fascinerend om te lezen welke krachten los komen bij een oliecrisis en hoe regeringen trachten de noodsituatie te bezweren. Maar het fijne is dat De rijkdom van Saoed ondanks die chemische en economische uiteenzettingen heerlijk weg leest, zeker het tweede deel. Het boek is zeer actueel, bevat enorm veel feiten en is eigenlijk een must voor iedereen die niet oliedom wil blijven!

De Duitser Markus Westermann vliegt voor een tijdelijk project naar het land van zijn dromen: de Verenigde Staten maar zijn doel is om daar permanent te blijven. Zijn plan: met OPI (others peoples ideas) en OPM (other peoples money) te slagen in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Dat lijkt te lukken als hij de eigenzinnige Oostenrijkse ingenieur Walter Block ontmoet die beweert olie te kunnen vinden op plaatsen waar oliedeskundigen het onmogelijk achten. Mark raakt onder de indruk van Block zijn relaas en gaat op zoek naar financiers die bereid zijn geld in het project te steken. Zijn American dream lijkt uit te komen als hij een groep investeerders weet te interesseren maar dat is slechts het begin van een zeer hachelijk avontuur.

Welke 40-plusser herinnert zich niet de autoloze zondagen in de beginjaren '70. De normaal volle autowegen lagen er verlaten bij of waren het domein geworden van wandelaars, fietsers en rolschaatsers. Ik ken mensen die dat surrealistische beeld op foto hebben vastgelegd maar desondanks lijkt het nog steeds onvoorstelbaar. We hebben echter weinig van die oliecrisis geleerd want ieder jaar gebruiken we meer olie om onze hoge levensbehoeften te bevredigen en om onze monden te voeden. Wat de natuur in miljoenen jaren heeft geproduceerd, maken wij in amper tweehonderd jaar op als we zo doorgaan. Ik heb me nooit gerealiseerd waar aardolie allemaal voor wordt gebruikt en hoe afhankelijk we ervan zijn. Het is niet alleen de bron voor brandstof voor bv. het (goederen)transport die onze supermarkten bevoorraden of voor de tractor waarmee de boer zijn land bewerkt, het wordt ook gebruikt voor het vervaardigen van o.a. medicijnen, pesticiden en zelfs kunstmest! Wat zou er gebeuren als de olieproductie stagneert of afneemt? Lees dit boek en je krijgt een aardige indruk.

Eschbach gunt ons met De rijkdom van Saoed een blik achter de schermen van de olie-industrie. Het eerste deel is eigenlijk een lange aanloop, met tussendoor stukjes geschiedenis over het ontstaan en het ontdekken van aardolie, naar de ware crisis. Het begint met Markus Westermanns laatste druppel benzine en eindigt met een lege tank in de grootste olieraffinaderij ter wereld: Ras Tanura. Via een groot aantal terugblikken, kom je er als lezer langzaam achter wat er aan de hand is en welke rol een ieder in het geheel speelt. Ongeveer op de helft van het boek komen het heden en verleden samen en gaat Eschbach in de tegenwoordige tijd verder. Dat is ook zo'n beetje het begin van het tweede en meer aansprekende deel. 

Na het lezen van dit boek besef je pas waar dat zwarte, vette, vloeibare goedje allemaal goed voor is en hoe afhankelijk wij daar van zijn. Maar voor je bij de bron bent, moet je net als bij een echte boring soms door wat "hard gesteente" heen - verhandelingen over K-zones, Arab-D, Peak Oil en permeabiliteit - lezen niet allemaal even prettig maar is te doen. Het tweede deel is in dat opzicht boeiender omdat de beschreven ontwikkelingen minder gedetailleerd en meer concreter zijn. Het schetst een beangstigend realistisch beeld van de toekomst. Neem je de moeite je door de eerste wat hardere lagen heen te werken dan heb je een heel interessant en geweldig stuk zwart goud in handen.

© RtH 24-03-2008