Harlan Coben

 Mijn opinieAls je tegen de gemiddelde thrillerlezer zegt Harlan Coben luidt het antwoord meestal "Wie?".
Bij de echte thrillerliefhebber staat Coben echter synoniem voor absolute spanning en wordt hij alom gewaardeerd. Ik ken dan ook niemand die zijn boeken slecht vindt.

Zelf ben ik begonnen met "Niemand vertellen" en ik was gelijk verkocht. Sinds tijden werd ik weer eens geraakt door een schrijver. Coben kreeg dus van mij wel een tweede kans

Coben heeft toen hij nog twintiger was zijn ouders verloren en dat verlies is een thema die je in zijn thrillers terugziet. Coben weet dat machteloze en wanhopige gevoel goed te beschrijven en weet daar met korte zinnen een spanningselement aan toe te voegen. Binnen de kortste keren zit je in het verhaal en vaak heb je geen idee waar het naartoe gaat. Pas op het laatst volgt de, meestal, verrassende ontknoping.

Omdat ik een fan van Coben ben geworden, heb ik ook "Foute boel" uit de Myron Bolitar serie geprobeerd. Helaas kon die me niet bekoren en daarom heb ik die na 100 bladzijden aan de kant gelegd. Ik had eerder het idee dat ik een luchtige verhandeling aan het lezen was dan een spannende detective. Ik heb het bij dat ene boek uit die reeks gelaten vandaar dat bij de waardering van de Myron Bolitarserie "n.v.t." staat. Zijn "Eens beloofd" schijnt meer in het verlengde van zijn andere thrillers te liggen dus misschien dat ik Bolitar een herkansing geef maar voorlopig heb ik nog genoeg te lezen.

Ken je Coben nog niet dan wordt het hoog tijd om eens kennis te maken.
Ik durf haast te stellen dat het niet bij die ene kennismaking blijft!