Harlan Coben

De vreemde van Harlan Coben

Titel De vreemde
Oorspr. titel The stranger  © 2015  | Vertaling:  Martin Jansen in de Wal
Gegevens Paperback | blz. 368 | De Boekerij | mei 2015
ISBN 978 90 225 6517 9    978 94 023 0303 2
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 7-
Inhoud:

Een vreemdeling spreekt Adam aan in de kroeg en haalt met een paar woorden zijn hele leven overhoop. ‘Je had niet bij haar hoeven blijven. Corinne was nooit zwanger. En misschien is het slim om een DNA-test te doen bij je andere kinderen...’

Thuis is Adam in shock en durft hij niet meteen zijn vrouw te confronteren. Maar eigen onderzoek maakt het steeds waarschijnlijker dat de man de waarheid sprak. Wat te doen? Hij houdt van zijn kinderen, ze zijn van hem. Wil hij wel meer weten?

Dan zegt Corinne dat ze tijd voor zichzelf nodig heeft en laat ze Adam achter met de kinderen. En blijft weg.
Adam zet alles op alles om zijn vrouw terug te vinden en duikt in een uiterst gevaarlijke wereld...

 

 

Recensie:

Wroeten in cybermodder

Deze veertiende standalone thriller van Harlan Coben gaat over geheimen en hoe ver je wilt gaan om ze geheim te houden?

Als Adam Price op een bijeenkomst van de lacrosse vereniging de honneurs voor zijn vrouw waarneemt, word hij door een vreemde man aangesproken met de mededeling dat hij niet bij zijn vrouw Corinne had hoeven blijven omdat haar zwangerschap en miskraam nep was. Adam is verbijsterd en voordat hij meer kan vragen, is de man verdwenen. Als hij de spaarzame feiten die hem door de vreemde zijn verteld, heeft gecheckt, beziet hij zijn vrouw en beide zoons met andere ogen. Zijn comfortabele leventje in het welgestelde, idyllische dorpje komt plots in een heel ander daglicht te staan. Als hij zijn vrouw confronteert met de nieuw verworven wetenschap ontkent ze de aantijgingen niet maar wil ze pas de volgende dag een verklaring geven. De dag erop is ze echter verdwenen. Via een sms’je laat ze weten dat ze een paar dagen voor zichzelf nodig heeft en dat Adam geen contact met haar moet opnemen.

Adam neemt daar geen genoegen mee. Hij wil antwoorden en gaat op zoek naar zijn vrouw en de vreemde. Hij volgt een wazig spoor langs creditcard afschriften en oude bekenden want het lijkt erop dat de schijnzwangerschap haar ontstaan in het verleden heeft gevonden. Allengs komt hij achter de identiteit van de vreemde en het spelletje wat hij speelt. Maar hij is niet de enige die op zoek is…

Hoe zou jij je voelen als je te horen kreeg dat je vrouw in het verleden een valse zwangerschap in de strijd heeft gegooid om je aan haar te binden? Wil je de waarheid eigenlijk wel weten? Is onwetendheid soms niet beter? Er zijn genoeg spreekwoorden en uitdrukkingen die deze laatste vorm van ontkenning ondersteunen: “In gelukzalige onwetendheid verkeren”,  “Geen slapende honden wakker maken” of “Een leugentje om bestwil vertellen”. Helaas biedt de vreemde zijn slachtoffers geen keuze want hij heeft het tot zijn missie gemaakt  om de persoonlijke geheimen die hij met zijn gewroet in de cybermodder van het Internet aan de oppervlakte heeft gebracht, te onthullen aan partners, vrienden, ouders enz. Het is aanvankelijk niet duidelijk wat hij hiermee wil bereiken behalve dat hij een morele verplichting voelt om de waarheid te openbaren schijnt het. Dat er meer achter zit, blijkt uit het vervolg van de gebeurtenissen.

Het begin van De vreemde is veelbelovend maar helaas zwakt het al snel af naar een gemiddelde thriller. Coben’s schrijfstijl is altijd vlot te noemen maar ik raakte nooit van in de ban van het verhaal. Er worden teveel niet ter zake doende personen opgevoerd en ook het pubergedrag wordt weer uitvoerig beschreven. Hoewel heel herkenbaar - en vaak ook geestig - is het doen en laten van opgroeiende kinderen in zijn laatste boeken een - naar mijn mening storend - terugkerend element. Desalniettemin is een matige Coben nog altijd een aardige thriller. De vreemde bevat genoeg spanning en cliffhangers om door te willen lezen zonder totaal opgeslokt te worden.

© RtH 14-6-2015