Watergraf van Simon Beckett

Titel Watergraf
Oorspr. titel The Restless Dead  ©  2017 | Vertaling: Annoesjka OostindiŽr
Gegevens Paperback | blz. 447 | LS Amsterdam | mei 2017
ISBN 978 90 245 7568 8  978 90 245 7570 1
NUR/NUGI 305/332 (literaire) thriller
Waardering 9
Inhoud:

Als een lichaam onder water ligt, vindt er een vreemde verandering plaats. De huid laat de eerste effecten zien. Die wordt rimpelig en uitgeteerd, er komen bultjes op. De opperhuid zal uiteindelijk van het lichaam afglijden als een oude jas.

De symphatieke David Hunter, forensisch arts, wordt bij een waterlijk geroepen in het brakke kustgebied van Essex. De zaak ligt gevoelig, met zwijgzame lieden, een onbetrouwnbare landlord, genadeloze getijden en verdwenen mensen.Recensie:

Het wachten meer dan waard!

Een menselijk lichaam begint vier minuten na overlijden te ontbinden. Het lichaam, ooit de verpakking van het leven, ondergaat zijn laatste metamorfose. Het begint zichzelf te verteren, en wordt daarna een roerloos feestmaal voor andere organismen. Eerst bacteriŽn, dan insecten. Vliegen. Eitjes worden gelegd en komen uit. De larven eten van de voedzame kweek en trekken daarna weg. Ze verlaten het lichaam op ordentelijke wijze, elkaar volgend in een keurige processie. Deze beschrijving komt uit De geur van sterfelijkheid, het eerste deel uit de David Hunter serie die tevens de internationale doorbraak voor Simon Beckett betekende.
De snelheid en mate van ontbinding is afhankelijk van allerlei omstandigheden: luchtvochtigheid, aardsoort, temperatuur enz. In de delen die volgenden heeft Beckett zijn lezers langs diverse lijken in verschillende stadia van ontbinding meegenomen maar geen van allen laat zich vergelijken met wat er met een lichaam gebeurt dat een tijd in het water heeft gelegen. Ook daar bepalen diverse variabelen de wijze en het tempo van het verval. In de zeer onderhoudende en spannende thriller Watergraf vertelt de Engelse auteur je alles over dit proces.

Vlak voor de kust van Essex wordt bij laag water een lijk in het water gespot. Het vermoeden bestaat dat het gaat om de vermiste zoon van de rijke zakenman Sir Stephen Villiers. De uitgebluste David Hunter die na zijn vorige avontuur - zie Niets blijft verborgen - op een zijspoor bij de politie is beland, wordt tot zijn verrassing door de lokale autoriteiten gevraagd bij de berging van het lichaam aanwezig te zijn. Hij snapt niet goed waarom maar gaat toch op het aanbod in, mede omdat hij weinig anders te doen heeft. Hij reist af naar de Backwaters waar hij niet alleen met de dood te maken krijgt maar ook met de verraderlijke invloeden van eb en vloed die dit gebied beheersen. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij gedwongen langer te blijven dan gepland. Dat is maar goed ook want de zaak is veel gecompliceerder dan die op het eerste oog lijkt.

Beckett heeft naast zijn fascinatie voor de wijze waarop we van Ďashes to ashes, dust to dustí verworden ook een voorkeur voor afgelegen locaties. Na het platteland van Norfolk, het Schotse eiland Runa, een afgelegen berghut in de buurt van Knoxville Tennessee en de uitgestrekte heidevelden van Dartmoor heeft hij dit keer het dunbevolkte Backwaters, het brakke kustgebied van Essex, als decor voor zijn nieuwste thriller gekozen. Het levensritme van deze moerassige streek van kreekjes en beekjes wordt bepaald door het getijde. Naast de sfeervolle beschrijving van het gebied met zijn prachtige maar ook minder fraaie kanten geeft de geÔsoleerde ligging - ondanks dat het slechts een kleine 100 km ten noordoosten van Londen ligt - het verhaal een bijkomend claustrofobische effect. Daarnaast kent Watergraf naast de sympathieke David Hunter slechts een beperkt aantal personages wat mede bijdraagt aan de leesbaarheid van dit zeer boeiende werk.

Het heeft zes jaar geduurd voordat Beckett terugkeerde naar zijn serie met de forensisch antropoloog David Hunter in de hoofdrol maar het was het wachten meer dan waard. Levensechte karakters, voldoende suspense, onderhuidse spanning, vleugje romantiek, onberekenbare weersomstandigheden en een afgelegen gebied maken Watergraf tot een heerlijke pageturner. Hoewel er naar gebeurtenissen uit de vorige delen wordt verwezen is het boek prima als stand-alone te lezen. Ik denk alleen dat je daarna op zoek gaat naar de rest van de serie. Het slot doet vermoeden dat dit niet het einde is van deze geweldige reeks en dat is goed nieuws voor al zijn fans, waaronder ik!

© RtH sep 2017