Geen genade van Chris Ryan

Titel Geen genade
Auteur Chris Ryan
Oorspr. titel No Mercy  © 2017 | Vertaling: Marieke van Muijden, Jan van den Berg
Gegevens Paperback | blz. 416 | De Boekerij | nov 2018
ISBN 978 90 225 8537 5    978 94 023 1161 7
NUR/NUGI 330 (spannende boeken algemeen)
Waardering 7
Inhoud:

Op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico woedt een verhitte drugsoorlog. Het aantal onschuldige slachtoffers loopt in de tienduizenden. Van alle kartels is Los Zetas de meest gewelddadige. De leden maakten vroeger deel uit van de Mexicaanse geheime dienst, maar zijn het slechte pad op gegaan. Ze behoren daardoor tot de meest meedogenloze en best getrainde criminelen ter wereld. Dat is waarom alleen de meest meedogenloze en best getrainde geheime dienst ter wereld ze een halt kan toeroepen.

Het team van SAS-legende Danny Black gaat undercover en probeert de geheimzinnige, ongrijpbare leider Z1 uit zijn schuilplaats te lokken. Maar het kartel blijkt meer macht te hebben dan gedacht en de strategieën van de leden zijn buitengewoon bloeddorstig. Als het SAS-team wil doordringen in het hart van het kartel, moeten ze tot het uiterste gaan.Recensie:

Genadeloze strijd tegen één van de gewelddadigste drugskartel van Mexico

Door de strijd tegen de Colombiaanse drugskartels heeft de internationale drugshandel zich verplaatst naar Mexico. Dat komt mede door de nabijheid van de Verenigde Staten, zowel als afzetland voor drugs als leverancier van vuurwapens, en de grote kloof tussen arm en rijk. Door de drugsoorlog hebben veel buitenlands bedrijven, uit angst voor geweld, hun filiaal verkocht om zich in vredelievender land te vestigen. Veel Mexicanen werden ontslagen en een groot deel van hen kwam op straat terecht. Het merendeel van de Mexicaanse bevolking zit daardoor gevangen tussen armoede, illegale immigratie of de lucratieve drugshandel.

Mexico telt een groot aantal drugskartels. Lange tijd waren Tijuana en haar rivaal Juárez de belangrijkste kartels van Mexico, maar er komen steeds meer spelers op de markt waaronder Los Zetas. Los Zetas is een drugskartel gevormd door – onder andere – oud-soldaten uit elite-eenheden van het Mexicaanse leger die oorspronkelijk werden opgeleid in de Amerikaanse School of the Americas ter bestrijding van diezelfde kartels. Los Zetas vormde voorheen nog de gewapende vleugel van het Golfkartel die hen inzette tegen het kartel van Joaquín "el Chapo" Guzmán. Sinds 2010 heeft Los Zetas zich losgemaakt van het Golfkartel en bestrijden ze in samenwerking met nog twee andere kartels hun oude bazen. Vanwege hun uitmuntende training zijn de Los Zetas moeilijk te bestrijden. Daarom wordt de hulp van Danny Black en zijn team ingeroepen.

De SAS wordt door de CIA benadert om een clandestiene operatie op Mexicaanse bodem uit te voeren. Doel van de missie: het kopstuk van Los Zetas, de gevreesde Z1, uit te schakelen. Danny en drie van zijn mannen worden naar de Amerikaanse grens gevlogen waar ze met hulp van de CIA de strijd aan gaan met Los Zetas. Maar het kartel is zeer goed bewapend én geïnformeerd en laten zich niet snel van de wijs brengen ook niet door enkele specialisten van de Britse Special Forces.
Tegelijk gebeuren er in Engeland ook vreemde dingen die het daglicht niet kunnen verdragen want wat doet een Amerikaanse Specialisten eenheid in Londen?

Het meeste nieuws uit Mexico gaat tegenwoordig over onthoofdingen, massagraven of gelijksoortige, huiveringwekkende geweldsdelicten. De kartels gaan letterlijk over lijken en in Geen genade is het niet anders. De openingsscène gaat je meteen al door merg en been. Het mag dan misschien fictief zijn maar dergelijke gebeurtenissen zijn schering en inslag geworden in dit door drugskartels geregeerde land. Danny heeft voor veel hete vuren gestaan maar Los Zetas is wel één van zijn geduchtste tegenstanders ooit.

Ondanks enkele losse eindjes en het door elkaar halen van Spud en Spike, heeft Chris Ryan zich in Geen genade verdienstelijke gestort op de nietsontziende drugsoorlog in Mexico. De Los Zetas bestaan echt en is een van de grootste en gewelddadigste drugsbendes van Mexico. Wie al een paar andere boeken van Chris Ryan heeft gelezen, weet dat ook de SAS leden het geweld niet schuwen dus het niet vreemd dat zich een meedogenloze strijd ontwikkelt waarin geen plaats is voor sentimenten. Niemand wordt gespaard ook de lezer niet. Maar ondanks de wreedheden ging ik, net als bij de andere Danny Black delen, als een speer door dit spannende, spijkerharde verhaal.

© RtH nov. 2018