Voor eens en altijd van Andreas Pflüger

Titel Voor eens en altijd
Auteur Andreas Pflüger
Oorspr. titel Endgültig  © 2016 | Vertaling: Renée Vink
Gegevens Paperback | blz. 400  | Xander Uitgevers | juni 2017
ISBN 978 94 0160 714 8  978 94 016 715 5
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 4
Inhoud:

Jenny Aaron was lid van een internationaal opererende elite politiemacht - zeer intelligent, strijdhaftig en uiterst effectief. Na een mislukte inzet Barcelona raakt Aaron blind. Nu is ze hooggewaarde ondervraging specialist en analist in het BKA. Doordat ze niets ziet voelt ze het onzichtbare wat er gezegd en verzwegen wordt. De gebeurtenissen in Barcelona hebben haar getraumatiseerd maar het was niet de slechtste dag van haar leven. De ergste dag van haar leven is vandaag!

Vijf jaar na Barcelona ontvangt Aaron een hulpvraag van haar voormalige Berlijnse collega's. Reinhold Boenisch, een tot een levenslange veroordeelde vrouwenmoordenaar, waarbij Aaron als een jonge politieagent bemiddelde, heeft een psycholoog in de gevangenis gedood. Ze besluit de zaak aan te nemen en haar verleden onder ogen zien. Maar Boenisch is slechts het begin, een pion in een complot. Aaron zal beseffen dat haar leven tot nu toe een lange voorbereiding was voor de komende zesendertig uur. Voor dit leven zal ze moeten vechten als nooit tevoren.Recensie:

Superhelden en opsommingen

‘Zelden zijn er zulke mooie boeken over wraak, verraad en kameraadschap geschreven als deze.’ aldus de VN Detective en Thrillergids. ‘Het Duitse antwoord op James Bond.’ kraait Die Zeit. En zo zijn er nog een aantal zeer enthousiaste quotes over Voor eens en altijd van de Duitse schrijver Andreas Pflüger. Pflüger (1957) studeerde theologie, germanistiek en filosofie in Berlijn. Hij schreef vele toneelstukken, hoorspelen en scenario’s voor Tatort dus hij is niet zomaar een schrijver. Voor eens en altijd is zijn tweede roman en een bestseller in Duitsland. Het klinkt allemaal geweldig en veelbelovend maar helaas deel ik die meningen totaal niet.

Geheim agente Jenny Aaron, het hoofdpersonage in deze thriller, is samen met haar collega Niko in Barcelona om een oplichter in de val te lokken maar de operatie loopt faliekant verkeerd. Jenny slaat op de vlucht met achterlating van de zwaargewonde Niko. Maar zelf komt ze er ook niet zonder kleerscheuren vanaf want als ze tijdens de achtervolging met de auto over de kop slaat, verliest ze haar zicht en een deel van haar geheugen.

Vijf jaar, nadat ze geleerd heeft hoe ze zich in het eeuwige donker kan oriënteren, keert ze terug op het oude nest in Berlijn nadat de gevangenispsychiater is vermoord en de dader alleen met haar wil praten. Het is de start van een psychologisch kat-en-muis spelletje georkestreerd door de man die letterlijk en figuurlijk verantwoordelijk is voor haar gezichtsverlies in Barcelona.

De schrijfstijl van Pflüger doet sterk denken aan die van Roslund en Hellström; korte, prozaïsche zinnen, staccato woordgebruik, vreemde gedachtesprongen en zo nu en dan wat langere zinnen. Nu is dat per definitie niet verkeerd want ik heb genoten van Drie seconden van het Zweedse duo maar Twee soldaten daarentegen vond ik een literair gedrocht. Voor eens en altijd neigt naar de laatste. Het verhaal wordt voortdurend onderbroken door gedachten of flashbacks die niet altijd meteen duidelijk zijn waardoor je constant moest schakelen. Daarnaast heeft hij zijn personages superpowers gegeven. Het leek wel of je te doen had met superhelden waarbij Aaron en Holm, het duivelse genie achter deze wraakactie, de echte Marvel personages doen verbleken.

Een ander punt van kritiek is het vele roken. Volgens mij is de auteur zelf een verstokte roker want hij laat geen moment voorbij gaan om zijn karakters een sigaretje op te laten steken. Op een gegeven moment wordt het irritant net als de vele opsommingen. Niet alleen de top 10 van zaken die Aaron leuk, lekker vindt, haat, ruikt enz. maar ook het gebruik ervan in zinnen. ‘Wat blijft hangen van de steden waar ze naartoe reist, is de textuur van de handen die ze schudt, de kruiden in het eten, de roep van de muezzin, politiesirenes die anders klinken, een windvlaag over een enorm plein’ of ‘Ze is ver verwijderd van alle straten, voelt verend mos, boomstronken die langs haar nek strijken, vangt het geritsel van vogeltjes op’. En zo kan ik nog tal van dergelijke voorbeelden noemen.

Voor mij werd Voor eens en altijd een literaire worstelpartij waarbij naarmate ik vorderde de irritatie omgekeerd evenredig toenam met die van mijn leesplezier. Ik was dan ook blij dat ik het boek eindelijk uit had en in een nieuwe kon beginnen. Voor mij is Pflüger een Voor eens en nooit weer!

© RtH augustus 2017