Darknet van Matthew Mather

Titel Darknet
Auteur Matthew Mather
Oorspr. titel Darknet © 2015 | Vertaling: Henk Moerdijk
Gegevens Paperback | blz. 350 |  Karakter Uitgevers  | dec. 2018
ISBN 978 90 245 1791 8    978 90 245 1801 4
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 6+
Inhoud:

Jake O'Connell heeft zijn criminele verleden achter zich gelaten. Maar als zijn jeugdvriend Sean Womack wordt vermoord, komt er een einde aan zijn nieuwe leven als succesvolle effectenmakelaar in New York.

Aan de andere kant van de wereld, in Hongkong, ontdekt wetenschapper Jin Huang een lijst met rijke doden en een enorme samenzwering in de bankwereld. Het vreemde is dat de doden op deze lijst niet allemaal dood lijken te blijven. Jin stort zich op de zaak, maar ontdekt tot haar afgrijzen dat ze zelfop de lijst staat.

Jake O'Connell en Jin Huang slaan op de vlucht en komen er op de verschillende continenten achter dat een duister geheim zich als een kanker uitzaait over de wereld. Waarom werd Sean vermoord? Wat had hij te maken met de lijst van rijke doden? Wievan hen komt weer tot leven? Jake en Jin gaan op zoek naar de antwoorden. Maar dan wordt de familie van Jake bedreigd en dat verandert de zaak.


 

Recensie:

Volgens het format van een thriller maar zonder enig gevoel.

In februari 2019 ondertekende president Donald Trump een document waarin de Amerikaanse overheid wordt aangespoord meer te investeren in Artificial Intelligence (AI oftewel kunstmatige intelligentie). Niet veel later verscheen een tweede artikel over AI dat de non-profitorganisatie Open AI de onderzoeksuitslagen van GPT2, een nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie voor het zelf schrijven van nieuwsartikelen en fictieverhalen, niet openbaar wil maken, uit angst voor potentieel misbruik. GPT2 wordt ook wel 'deepfake voor tekst' genoemd. Met deepfakes worden doorgaans gemanipuleerde video's bedoeld waarin beroemdheden uitspraken doen die ze in werkelijkheid nooit hebben gedaan.

Het klinkt als science fiction maar AI wordt reeds op grote schaal toegepast denk bijvoorbeeld aan virtuele assistenten als Google Now en Siri. Het wordt gebruikt in videogames maar ook om ons koopgedrag te voorspellen. Diensten als Spotify en Netflix geven ons tips op basis van ons luister- en kijkgedrag. Ons leven wordt steeds meer gereguleerd door computergestuurde oplossingen: slimme meters, zelfrijdende auto’s, koelkasten die doorgeven wat gekocht moet worden enz. In de toekomst zal deze ontwikkeling zich verder doorzetten. De verzamelde data is een hoogst interessant jachtgebied voor bedrijven, hackers en overheidsinstanties. Alleen hebben wij geen enkele weet waar die partijen die data allemaal voor gaan gebruiken óf misbruiken.

In zijn duistere thriller Darknet schets Matthew Mather een dystopische kijk op de mogelijkheden van AI. Het verhaal begint in Londen waar een goede vriend van het hoofdpersonage Jake O’Connell, door een ogenschijnlijk tragisch ongeluk om het leven komt. In New York wordt de leidinggevende van Jake gearresteerd en niet lang daarna wordt ook Jake opgepakt op beschuldiging van verkrachting. Tussendoor maak je een uitstapje naar Hong Kong waar Jin Huang getuige is dat een collega van haar in de in de lift stapt…. die er niet is, en 20 verdiepingen lager te pletter valt. Jin en Jake gaan onafhankelijk van elkaar op onderzoek uit en stuiten op een verontrustend wereldwijd gesponnen web dat een groot gevaar vormt voor de gehele mensheid.

Iedereen weet dat alleen de zon voor niets opkomt, de rest heeft een prijskaartje. Is het niet in harde valuta dan is het wel in het prijsgeven van je privacy of het ter beschikking stellen van data rondom je gedrag en gebruik op allerlei gebieden. Waarom moet een zaklamp app toegang hebben tot je contacten bijvoorbeeld? Of een scan app toegang tot je belgeschiedenis? Door simpelweg op installeren te klikken accepteren we deze inbreuk op onze privacy puur voor het gemak.

Darktnet is geen post-apocalyptisch scenario. Veel zaken gebeuren nu al of gaan in de (nabije) toekomst worden gebruikt. Het gegeven was op zich interessant maar het verhaal bleef mij te klinisch; het miste warmte, echte spanning en aansprekende personages. Ik had met niemand een klik waardoor ik me een toeschouwer voelde die vanaf de zijlijn de gebeurtenissen volgde zonder enige vorm van emotie. De laatste 100 bladzijden waren enigszins spannend en leuk te noemen maar te weinig om deze techno-cyberthriller alsnog met een tevreden gevoel af te sluiten. Het was alsof Darknet door GPT2 was geschreven; volgens het format van een thriller maar zonder enig gevoel.

© RtH feb. 2019