Cyberstorm van Matthew Mather

Titel Cyberstorm
Auteur Matthew Mather
Oorspr. titel Cyberstorm  © 2014 | Vertaling: Edith Block
Gegevens Paperback | blz. 320 |  LS Amsterdam | nov. 2014
ISBN 978 90 245 64 16 3    978 90 245 6417 0
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 7+
Inhoud:
 
Het is kerstavond als New York wordt getroffen door een van de zwaarste sneeuwstormen uit haar geschiedenis. Op hetzelde moment valt een groep anonieme hackers de energiemaatschappijen van Amerika aan en gaat alles in één keer op zwart.
Afgesloten van de buitenwereld proberen Mike Mitchell en zijn familie te overleven in hun apartementencomplex terwijl de temperatuur naar een ijzingwekkende laagte daalt. Samen met zijn buren probeert Mike het beste van de situatie te maken maar de sfeer slaat al snel om als bendes van buiten horen van hun riante voedselvoorraad. Ineens is sneeuw niet meer hun enige vijand.Recensie:

Apocalyptische thriller

We hebben allemaal weleens met een computervirus te maken gehad. Dat kan heel vervelend zijn vooral als je computer gehijacked wordt. Gelukkig valt de schade vaak mee. Maar wat als een virus wordt gecreëerd dat tot doel heeft het elektriciteits- en communicatienetwerk plat te leggen? Als die aanval ook nog eens samenvalt met de ergste sneeuwstormen sinds mensenheugenis is het leed niet te overzien. Dit realistische rampscenario heeft Matthew Mather verwerkt in zijn boeiende thriller Cyberstorm.

Mike Mitchell, is een gemiddelde New Yorker. Hij woont met zijn vrouw Lauren en zijn zoontje Luke in een appartementencomplex in Manhattan. Tussen Mike en Lauren gaat het echter niet zo goed. Hij moet vechten voor zijn huwelijk maar plotseling moet hij een heel andere strijd aangaan als een bizarre reeks van rampen Amerika verlammen. New York wordt tijdens de kerstperiode geteisterd door een stormachtig koufront wat gepaard gaat met hevige sneeuwval. Tegelijkertijd wordt een serie aanslagen op de Amerikaanse computernetwerken gepleegd waardoor o.a. de elektriciteitsvoorziening uitvalt. Terwijl de “normale-” en de cyberwereld instorten, moeten de bewoners van New York zien te overleven in de bittere kou waar oerinstincten het overnemen van de ratio naarmate de honger en wanhoop toeneemt.

De gevolgen van een stroomstoring zijn gigantisch: de verwarming valt uit, geen enkel elektrisch apparaat werkt meer en je bent afgesloten van iedere vorm van communicatie. Als dit ook nog eens onder extreme winterse weersomstandigheden gebeurt, is de humanitaire ramp compleet. Gelukkig is Mikes’ buurman Chuck Mumford, een doemdenker en goed voorbereid op een crisissituatie waardoor hun verdieping nog enige warmte, stroom, en eten en drinken heeft. Maar als steeds meer mensen hun toevlucht nemen tot deze veilige haven slinkt de voorraad sneller dan gedacht. De sfeer wordt met de dag grimmiger en de achterdocht slaat toe.

Cyberstorm is een techno-thriller en een verkenning van de menselijke psyche als ons vertrouwde wereldje ineenstort. Mather portretteert op treffende wijze het paradoxale gevoel van isolement te midden van een miljoenenstad; een bevroren woestijn tussen betonnen torens zoals hij het zelf zo fraai omschrijft. De focus van het verhaal ligt meer op hoe mensen  die langere tijd verstoken zijn van verwarming, voedsel, water, elektriciteit, sanitair en communicatie proberen te overleven, en het verval van een metropool, dan het achterhalen van de daders en hun motieven.

Mather weet de menselijke en stedelijke aftakeling met het verstrijken van de tijd goed te beschrijven. De karakters van de personages zijn goed uitgewerkt met ieder zo hun kwaliteiten en eigenaardigheden. Willen ze deze nachtmerrie overleven, moeten ze samenwerken, elkaar vertrouwen en vindingrijk zijn. Op het moment dat ik Cyberstorm uit had (eind januari 2015) verschijnt op Internet het bericht dat New York waarschijnlijk te maken krijgt met een van de hevigste sneeuwstormen uit haar geschiedenis. Hoe actueel kan een boek zijn? Laten we hopen dat de rest van Mather’s doemscenario zich tot fictie beperkt in deze apocalyptische thriller.

P.S. Als je van dit boek genoten hebt, kan ik je ook Black Out van Marc Elsberg aanbevelen.

© RtH 3/2/2015