Stille schreeeuw van Angela Marsons

Titel Stille schreeuw
Auteur Angela Marsons
Oorspr. titel Silent Scream  © 2015 | Vertaling: Testcase
Gegevens Paperback | blz. 383 |  De Boekerij |  jan 2020
ISBN 978 90 225 8841 3  978 94 023 1319 2
NUR/NUGI 330 (spannende boeken algemeen)
Waardering
VorigeVolgende
Inhoud:

Eerste deel uit de Kim Stone serie.

Vijf mensen staan rondom een ondiep graf. Ze hebben om de beurt gegraven. Een graf voor een volwassene zou nog langer hebben geduurd. Het slachtoffer was onschuldig, maar ze hadden geen keus. Hun geheimen moesten bewaard blijven, ten koste van alles.

Een gewurgde schooldirectrice blijkt slechts het begin van een reeks gruwelijke moorden die de inwoners van Black Country doet huiveren. Na een lugubere vondst in een voormalig weeshuis realiseert detective Kim Stone zich dat de dader van al deze misdaden één en dezelfde is – en dat hij al dertig jaar actief is.
Stone is de enige die de moordenaar kan ontmaskeren, maar ze wordt afgeleid door demonen uit haar verleden. Terwijl zij de duistere gebeurtenissen uit haar jeugd probeert te verwerken, blijft het dodental stijgen…

 


Recensie:

Gedegen thriller maar niet heel verrassend

In de najaar/winterbrochure viel mijn oog op de duistere cover van Stille schreeuw van Angela Marsons. Een grauw, somber huis in een verlaten streek en een persoon in een hoodie met een wapen in de hand die richting het huis loopt. De voorkant past perfect bij de inhoud van het circa 400 pagina’s beslaande, donkere verhaal over een recente moord met banden naar een mysterieus verleden.

Een schooldirectrice wordt dood in bad gevonden. Sporen wijzen uit dat ze onder water is geduwd en verdronken. Terwijl politie-inspecteur Kim Stone en haar team het incident onderzoeken valt er een tweede dode. Als snel blijkt dat beide slachtoffers in het verleden werkzaam waren in een weeshuis in the Black Country. 

Na een jarenlange strijd heeft een professor eindelijk toestemming gekregen om op een historische archeologische site te mogen graven naar waardevolle oude munten maar sindsdien is de professor spoorloos verdwenen. Waarom zou iemand überhaupt bezwaar aantekenen tegen het zoeken naar munten op een verlaten braakliggend terrein tenzij ….

Angela Marsons is een nieuwe naam in het Nederlandse thriller boekenschap. In haar thuisland is ze inmiddels zeer succesvol en zijn er reeds 12 boeken met Kim Stone in de hoofdrol verschenen. Stille schreeuw is haar debuut uit 2015 waarmee ze in het Verenigd Koninkrijk, na jarenlang leuren bij diverse uitgevers, eindelijk doorbraak. Marsons is geboren en getogen in the Black Country; een gebied ten noordwesten van Birmingham en ten zuidoosten van Wolverhampton. Het gebied heeft haar naam te danken aan de rijke steenkooladers die hier gedolven werden. 

Stille schreeuw is een onderhoudende thriller maar helaas wederom een verhaal rond een eigenzinnige, bij vlagen botte, vrouwelijke politie-inspecteur, Kim Stone genaamd,  die zich niet aan de regels kan houden. Zij heeft nog het excuus dat ze in haar jeugd van opvanggezin naar opvanggezin werd gestuurd nadat haar moeder werd opgesloten wegens ernstige kindermishandeling. Kim heeft dan ook weinig vertrouwen in andere mensen en is emotioneel erg introvert en sociaal afwijzend. Toch kon ik voor haar nog enige vorm van sympathie opbrengen. Onder haar stoere uiterlijk en gedrag vertoont ze namelijk een bijzonder inlevingsvermogen voor de slachtoffers en mensen die onder een minder gelukkig gesternte zijn geboren. Maar voor haar collega’s en superieuren is ze minder empatisch. Haar teamleden doen me overigens denken aan het profiling team van Val McDermid dus ook daar weinig nieuws onder de zon. 

Toch is Stille schreeuw al met al een prima thriller. Het verhaal gaat met name over het politieonderzoek en het volgen van de diverse sporen. Je blijft lange tijd in het ongewisse over de dader en de motieven maar laag voor laag komen deze tevoorschijn met nog een verrassende twist aan het eind. Gedurende het verhaal kom je ook steeds meer te weten over het verleden van Kim. Kortom een gedegen thriller maar niet heel verrassend.

© RtH jan 2020

Vorige

 

Volgende