De slaap en de dood van A.J. Kazinski

Titel De slaap en de dood
Auteur A.J. Kazinski
Oorspr. titel Søvnen og døden  © 2012 | Vertaling: Femke Blekkingh-Muller
Gegevens Paperback | blz. 540 | De Geus | mei 2015
ISBN 978 90 445 2829 9
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering
Inhoud:
 
Niels Bentzon, gijzelingsonderhandelaar bij de politie van Kopenhagen, moest haar aan het praten zien te krijgen. Maar het is hem niet gelukt. Ze sprong toch haar dood tegemoet. Niels blijft alleen achter op de brug: wie was zij en waar vluchtte ze voor? De vrouw blijkt een van de belangrijkste danseressen van het Royal Ballet te zijn en werd al twee dagen vermist. De autopsie werpt een heel nieuw licht op de zaak: de vrouw lijkt al eerder te zijn gestorven en werd weer tot leven gewekt. Niels Bentzon wordt geconfronteerd met een zaak waarin de dood niet per se het einde betekent.
 


Recensie:

Exceptionele thriller over kunst, filosofie en de dood

Reeds in 2014 werd de opvolger van De laatste goede man aangekondigd en ik keek verwachtingsvol uit naar dit nieuwe werk van het Deense duo Anders Ronnow Klarlund en Jacob Weinreich. Het heeft uiteindelijk nog een jaar geduurd voordat De slaap en de dood daadwerkelijk verscheen maar deze opmerkelijk thriller is het wachten meer dan waard geweest!

Politieonderhandelaar Niels Bentzon worstelt met het verlies van zijn eerst slachtoffer nadat een ballerina van het Nationale Danstheater onder zijn ogen van een spoorbrug springt. Iedereen is ervan overtuigd dat het zelfmoord is, behalve Niels. Hij heeft het idee dat ze op de vlucht was voor iemand. De autopsie ondersteunt zijn theorie en Niels krijgt toestemming om de zaak te onderzoeken. Zijn naspeuringen brengen hem naar de wereld van ballet, Griekse mythologie, filosofie en kunst.

Naast deze vreemde zaak heeft Niels ook privéproblemen. Hij is pas enkele maanden getrouwd met de astrofysicus Hannah Lund maar nu al kunnen ze elkaar niet bereiken. Beide zijn niet goed in het delen van emoties waardoor ze het contact verliezen. Hannah is zwanger maar heeft Niels niets verteld. Ze speelt met de gedachte om abortus te plegen en is haar eigen aanklager, verdediger, jury en rechter die de voor en tegens moet afwegen om tot een juiste beslissing te komen.

Een derde verhaallijn gaat over Silke, een meisje dat op vijfjarige leeftijd getuige was van de moord op haar moeder. Sindsdien heeft ze geen woord meer gesproken ondanks verwoede pogingen van diverse hulpverleners en haar vader. Het blijft lang onduidelijk wat deze moord met het heden te maken heeft. Middels korte hapklare hoofdstukken worden stukje bij beetje de onderlinge verbanden blootgelegd.

De bijzondere hoofdpersonages, Niels en Hannah, zijn twee introverte individuen maar als lezer krijg je toegang tot hun diepste gedachten en dan zie je eigenlijk twee kwetsbare, angstige personen. Zonder het van elkaar te weten dragen ze hun eigen kruis. De slaap en de dood is een uitermate intrigerende thriller over de vraag die iedereen bezig houdt: Is er leven na de dood? Worden we gereïncarneerd of gaan we na onze dood naar de hemel, het hiernamaals, nirwana, paradijs of walhalla? Is er überhaupt iets na de dood? Op basis van verslagen over bijna doodervaringen uit de hele wereld is er één persoon die er heilig van overtuigd is.

Het thema over bijna doodervaringen is niet helemaal nieuw. Denk maar aan de film “Flatliners” uit 1990 waarin een groep medische studenten experimenteert met de grens van leven en dood. Maar de ingenieuze wijze waarop Klarlund en Weinreich het onderwerp weten te verweven met kunst en cultuur (Thorvaldsen), wetenschap en filosofie (Socrates) is exceptioneel te noemen!

© RtH 22-7-2015