Zij die gaan van Ingar Johnsrud

Titel Zij die gaan
Auteur Ingar Johnsrud
Oorspr. titel Kalypso  © 2016 | Vertaling: Annelies de Vroom
Gegevens Paperback | blz. 492 | De Boekerij | sep 2017
ISBN 978 90 225 7670 0 978 94 023 0901 0
NUR/NUGI 330 (spannende boeken algemeen)
Waardering
Inhoud:

Tweede deel uit de Fredrik Beier-trilogie.

In een ziekenhuis in Oslo komt hoofdinspecteur Fredrik Beier langzaam bij kennis. De boosdoeners blijken pijnstillers en alcohol, althans dat is wat de artsen hem hebben verteld. Een beproefd recept voor zelfmoord. Maar Fredrik zelf kan zich niets herinneren.

Even verderop wordt een weduwe vermist en in haar huis vindt de politie het stoffelijk overschot van een pas overleden man die meer dan twintig jaar geleden doodverklaard blijkt te zijn. In de tussentijd hebben de ratten in de riolen van Oslo zich gestort op een tweede lijk. Een tragisch verleden verbindt die twee, een verbond dat werd gevorm in de dagen na de val van de Sovjet-Unie. En nu is een in vergetelheid geraakt wapen in verkeerde handen terecht gekomen - van iemand die zint op wraak en niets meer te verliezen heeft..
Inhoud:

Een mysterie uit het verleden die zijn tentakels naar het heden uitstrekt

Zij die gaan is het tweede deel uit de Broederschap trilogie ook wel de Fredrik Beier trilogie genoemd. Het mag dan een tweede deel zijn maar het boek laat zich prima als standalone lezen. Sterker nog ik zie geen enkel verband met het eerste deel m.u.v. dezelfde politiefunctionarissen. Toch is het raadzaam de boeken op volgorde te lezen om de onderlinge verstandhoudingen beter te begrijpen, en misschien dat het slotdeel de link tussen beide boeken wel weet te leggen.

Het verhaal opent met een huiselijk geweldscène waarin een agressieve man zijn zoon opstookt om de gealarmeerde politie-eenheid neer te schieten... Een paar dagen later ontwaakt Fredrik Beier in het ziekenhuis maar hij heeft geen enkel idee hoe hij daar is beland of wat er is gebeurd.

Na het bloedbad op een afgelegen boerderij in Zij die volgen zijn Fredrik Beier en Kafa Iqbal weer aan elkaar overgeleverd. Het koppel heeft, na de energievretende zaak rond een geheime broederschap, om verschillende redenen geen contact met elkaar gehouden. Kafa heeft zichzelf inmiddels binnen het korps bewezen en mag voor het eerst een onderzoek leiden. In het huis van een verdwenen weduwe wordt een lijk onderaan de trap gevonden. Dat is op zich niet zo vreemd maar wel dat het slachtoffer al twintig jaar dood schijnt te zijn.

Na een korte herstelperiode gaat Fredrik Beier ook  weer aan de slag hoewel niet iedereen daar even blij mee is. Hij mag zich bezig houden met het lijk dat in het riool is gevonden. Als blijkt dat beide slachtoffers dezelfde naam hebben, moeten Kafa en hij noodgedwongen hun krachten bundelen. Dat is ook hard nodig want het is een nogal complexe zaak met aanwijzingen die leiden naar een geheime Noorse militaire operatie uit het verleden. Wat heeft die ogenschijnlijk mislukte oefening op de grens met Rusland met de hedendaagse gebeurtenissen te maken? En wie of wat is Kalypso?

Net als in het eerste deel kent ook deze aflevering meerdere verhaallijnen die geen enkel verband met elkaar lijken te houden. Ook ditmaal worden weer veel personages geïntroduceerd die de nodige concentratie van de lezer vragen want er is geen personenlijst waar je op terug kan vallen. In het begin had ik door al die verschillende verhaallijnen en vele personages de nodige moeite om in het verhaal te komen maar naarmate de verbindingen steeds duidelijker worden, wint Zij die gaan ook aan kracht. Om de huidige dader(s) te achterhalen moet het sympathieke duo Kafa en Fredrik eerst het mysterie van vijfentwintig jaar geleden oplossen.

Zij die gaan is een spannende thriller over een mysterie uit het verleden die zijn tentakels naar het heden uitstrekt. In 491 pagina’s worden alle raadsels onthuld in dit boeiende tweede deel van De Broederschap trilogie. Nu is het wachten op het slotdeel Zij die doden om het totaalbeeld van dit spannende drieluik te krijgen.


© RtH juni 2018