Titel Zij die volgen
Auteur Ingar Johnsrud
Oorspr. titel Wienerbrorskapet  © 2015 | Vertaling: Annelies de Vroom
Gegevens Paperback | blz. 462 | De Boekerij | sep 2016
ISBN 978 90 225 7631 1 978 94 023 0691 0
NUR/NUGI 330 (spannende boeken algemeen)
Waardering 8+
Inhoud:

Eerste deel uit de Fredrik Beier-trilogie.

Rechercheur Fredrik Beier wordt naar een uithoek van Oslo geroepen om een massamoord te onderzoeken. De slachtoffers waren allemaal lid van de apocalyptische sekte Het licht van God. Daarom wijst alles op een religieuze wraakactie, maar Fredrik en zijn jonge partner Kafa Iqbal zijn sceptisch en al snel neemt het onderzoek een verrassende wending. Fredrik en Kafa moeten jacht maken op een brute moordenaar, en tegelijkertijd mysteries ophelderen rond de schimmige verledens van de sekteleiders. Ze hadden niet kunnen vermoeden dat ze terecht zouden komen in een onderzoek naar de monsterlijke experimenten die terugvoeren naar de Tweede Wereldoorlog.

Johnsrud is een meesterlijk verteller en een gedurfde, creatieve nieuwe stem in de Scandinavische crime. Zij die volgen is het eerste deel van de overtuigend geschreven, meesterlijke Broederschap-trilogie.…

Recensie:

Overtuigend en intrigerend debuut

Toen ik de nieuwe brochure van De Boekerij doorbladerde viel mijn oog op De Broederschapstrilogie van de Ingar Johnsrud en ik had meteen: “Die wil ik lezen!”. En mijn goede voorgevoel kwam uit want ik vond het een geweldige thriller. Er zijn wel een paar verbeterpuntjes maar die vergeef ik de Noorse auteur.

Het verhaal begint met een snipermoord in Afghanistan om vervolgens circa 7000 km verderop in Noorwegen neer te strijken waar rechercheur Fredrik Beier op zoek moet naar de dochter van een bekende politica. De dochter is toegetreden tot een apocalyptische sekte genaamd ‘Het licht van God’ maar het meisje heeft al een tijdje niets meer van haar laten horen. Voordat Fredrik met zijn onderzoek kan starten, wordt hij naar een afgelegen boerderij in de buurt van Oslo geroepen om een bloedbad te onderzoeken. Het betreft een massamoord op leden van dezelfde sekte waartoe de dochter van de politica behoort. Toeval? De dochter bevindt zich niet onder de vele doden maar is wel onvindbaar evenals de dader(s). Omdat de slachtoffers allemaal lid zijn van hetzelfde christelijk genootschap wordt al snel aangenomen dat het om islamitische wraakactie gaat, maar Fredrik en zijn nieuwe Pakistaanse partner; terrorisme-specialist Kafa Iqbal, geloven niet in deze theorie en gaan op onderzoek uit. Bij het uitkammen van het terrein ontdekt de politie een high-tech ondergronds laboratorium wat de mening bevestigd dat er een hele andere, duistere motivatie aan de aanslag ten grondslag ligt.

Een andere verhaallijn vindt zijn oorsprong in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog waar een broederschap van wetenschappers zich in Wenen bezig houdt met rassenleer. Een boek over deze dubieuze doctrine is in het bezit van een vermoorde sekteleider. Wat is het verband tussen de Weense broederschap en ‘Het licht van God’? En wie is de meedogenloze moordenaar die jacht maakt op de sekteleiders? De raadsels worden alleen maar groter naarmate het onderzoek vordert.

Zo op het eerste gezicht lijken al deze verhaallijnen niets met elkaar te maken te hebben. Vooral in het begin vraag je je af waar het heengaat. Bovendien worden in die fase veel personages geïntroduceerd waardoor je als lezer goed bij de les moet blijven. Toch zijn deze ogenschijnlijk afzonderlijke verhalen boeiend om te lezen en naarmate het boek vordert, neemt ook de spanning en het tempo toe en leest het verhaal als een trein.

Ingar Johnsrud werd op 4 maart 1974 in Oslo geboren en groeide op in Holmestrand. Hij is een gekwalificeerd journalist en werkte bij diverse bedrijven voordat hij in 2013 naar het weekend tijdschrift VG Helg ging. Van 2003 - 2005 werkte hij voor een krant in Stockholm. Vanaf het voorjaar van 2016 is Johnsrud freelance journalist en schrijver. Hij woont tegenwoordig in Oslo met zijn vrouw en zijn drie kinderen.

Johnsrud heeft met Zij die volgen een overtuigend en intrigerend debuut geschreven. Het verhaal is complex maar de diverse verhaallijnen prikkelen de nieuwsgierigheid. Het boek wint aan kracht als steeds duidelijker wordt dat de gebeurtenissen uit de jaren '40 te maken hebben met de huidige voorvallen. Het duo Beier en Iqbal doet denken aan Adler-Olssen’s Carl Mørck en zijn assistent Assad uit de succesvolle Q-serie. Mijn enige punt van kritiek is dat sommige overgangen niet altijd duidelijk zijn waardoor je soms in verwarring wordt gebracht. Als Johnsrud dit op orde brengt, heeft deze Broederschapstrilogie de potentie om een grote hit te worden. Ik blijf de serie in ieder geval volgen en kijk al uit naar het tweede deel: Zij die gaan.

© RtH okt. 2016