Harteloos van Steven James

Titel Harteloos
Auteur Steven James
Oorspr. titel Every Wicked Man  © 2018 | Vertaling: Willen Keesmaat
Gegevens Paperback | blz. 495 |  Uitgeverij Kok  | nov 2018
ISBN 978 94 435 3062 0    978 94 435 3090 3
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 6-
Inhoud:

De zoon van de senator bindt zichzelf vast aan een bureaustoel en rijdt achteruit het zwembad in. Hij heeft alles gefilmd en zendt zijn dood live uit op het Internet. Het lijkt een gewone zelfmoord, maar FBI-agent Patrick Bowers ontdekt iets op de video waardoor alle alarmbellen afgaan. Wat eerst een uitgemaakte zaak leek, wordt een een mysterie waarbij duistere vetes en dodelijke geheimen de kop opsteken.

Ondertussen worstelt Patrick met een ander probleem: zijn nieuwe gezin. Terwijl zijn vrouw een geheim voor hem lijkt te bewaren, komt het gevaar steeds dichterbij. Lukt het Patrick om de zaak op te lossen ťn zijn gezin te beschermen?  
Recensie:

De vijf fases van rouw

Op een dag werd onverwachts Harteloos van Steven James door de postbesteller aan de deur afgegeven. Omdat ik op een ander boek wachtte, besloot ik dit onvoorziene cadeautje te gaan lezen. De korte beschrijving op de achterflap klonk namelijk best interessant.
Ik was nog niet bekend met de Amerikaanse auteur Steven James maar na wat googlen, zag ik dat hij aardig wat thrillers op zijn naam had staan die ook nog eens vrij hoog werden gewaardeerd. Harteloos was derhalve een mooie gelegenheid om zelf een oordeel te vellen.

Zoals gezegd was het gegeven van dit verhaal erg intrigerend. De zoon van een senator rijdt vastgebonden aan een bureaustoel vrijwillig het zwembad in en verdrinkt. Hij filmt zijn eigen einde en streamt de beelden live via Internet. De jongen was gezond en leek geen problemen te hebben dus waarom zou hij zelfmoord plegen? FBI-agent Patrick Bowers wordt bij de zaak geroepen en ontdekt iets op de beelden dat de zelfdoding in een totaal ander perspectief plaatst. Hij volgt een vaag spoor dat via allerlei zijwegen naar een duister crimineel complot leidt.

Een andere meer mysterieuze rol in deze thriller is weggelegd voor Timothy Sabian een succesvol schrijver van fantasy verhalen, Š la Stephen King, die lijdt aan waanideeŽn en de ziekte van Morgellon; een psychosomatische aandoening waarbij de  patiŽnt denkt dat er parasieten onder zijn huid leven.
Tenslotte speelt er nog iets op het persoonlijk vlak van Bowers m.b.t. zijn vrouw en dochter.

Deze drie verhaallijnen, tezamen met wat Goddelijke overpeinzingen, heeft Steven James door de mixer gegooid en dat heeft geresulteerd in Harteloos. Laat ik met het positieve beginnen. James heeft een prettige schrijfstijl en het verhaal begon ook niet onaardig maar ik geraakte nooit echt in de ban van de gebeurtenissen. Soms kun je niet wachten om verder te lezen maar dat gevoel heb ik met dit boek nooit gehad. Sterker nog ik moest me vaak dwingen om het weer op te pakken vooral op het eind,  terwijl de ontknoping juist het hoogtepunt van het verhaal hoort te zijn waarna je het boek met een tevreden zucht dichtslaat. Maar het tegendeel was het geval, het slot was zo vergezocht, zo ongeloofwaardig, zo overdreven dat ik het amper nog serieus kon nemen.

Harteloos is onderverdeeld in vijf stukken met titels die verwijzen naar de vijf fases van rouw: ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie en acceptatie. Zo heb ik Harteloos ook enigszins beleefd alleen niet zozeer in dezelfde volgorde. Een teleurstellende conclusie want in beginsel heeft het verhaal genoeg potentie en originaliteit om hoog te scoren alleen schortte het in de uit- en afwerking.

© RtH feb. 2019