Het weesmeisje van Anne Jacobs

Titel Het weesmeisje
Auteur Anne Jacobs
Oorspr. titel Die Tuchvilla 2015 | Vertaling: Sylvia Wevers
Gegevens Paperback | blz. 511|  Xander Uitgevers  | jan. 2019
ISBN 978 940 161 0117    978 940 161 0162
NUR/NUGI 302 (Vertaalde literaire roman, novelle)
Waardering 8-
Inhoud:

Augsburg, 1913. Het jonge weesmeisje Marie voegt zich als keukenmeid bij het personeel van het imposante landhuis van de familie Melzer, die in de textiel hun fortuin hebben verdiend. Tussen de hardwerkende bedienden probeert Marie haar plek te vinden. Katharina, de mooie, jongste dochter van de Melzers, bereidt zich op datzelfde moment voor op het balseizoen. Eindelijk zal ze aan de buitenwereld worden voorgesteld. Haar broer Paul, de erfgenaam van de familie, lijkt zich afzijdig te houden en geeft de voorkeur aan zijn studentenleven in Mnchen... totdat hij Marie ontmoet.

Het weesmeisje is een heerlijke reis naar een prachtige villa uit de vorige eeuw, waar tussen de keurig gedekte tafels en de chic geklede dames liefdes, intriges en geheimen broeien.Recensie:

Familie Bellamy maar dan in Augsburg

Toen ik de brochure van Xander Uitgevers doorbladerde viel mijn oog op Het weesmeisje van de Duitse Anne Jacobs. De cover met de subtitel: een schitterende villa, een machtige familie en een donker geheim, wekte mijn nieuwsgierigheid. Ik lees meestal thrillers maar mijn mooiste boeken zijn historische romans van o.a. Ken Follett; verhalen over geschiedenis met mensen van vlees en bloed. Dit verhaal deed daar enigszins aan denken en daarom besloot ik de gok te wagen met deze, voor mij, onbekende auteur.

In dit eerste deel, van wat een trilogie blijkt te zijn, maak je kennis met Marie, een eigenzinnig, trots meisje dat in een weeshuis is opgegroeid. Ze weet weinig tot niets van haar afkomst en haar ouders. Na wat mislukte baantjes kan ze als keukenhulp aan de slag in de villa van de familie Melzer. De heer des huizes heeft zijn fortuin vergaard met het fabriceren van stoffen. Hij is getrouwd met Alicia, een dame uit een gefortuneerde, aristocratische familie. Samen hebben ze drie volwassen kinderen: Elisabeth, Katharina (Kitty) en Paul.

Kitty wordt 18 en dat betekent dat mannen naar haar hand mogen dingen maar de bekoorlijke, jonge dame heeft meer belangstelling voor kunst dan het andere geslacht. Elisabeth daarentegen, de oudste en meer serieuze van de drie, ziet hoe de tijd verstrijkt zonder maar n huwelijksaanzoek te ontvangen. Ze is jaloers op Kitty die met haar onconventionele gedrag en natuurlijke charme iedere man om haar vinger weet te winden. Paul, de jongeheer van het gezin en erfgenaam, is begiftigd met dezelfde charme als zijn jongste zus. Hij geniet van het comfortabele studentenleven in Mnchen en komt zelden thuis totdat hij Marie ontmoet

In de jaren zeventig van de vorige eeuw zond de NCRV de populaire tv-serie De familie Bellamy uit die zich afspeelde van begin 1900 tot circa midden jaren 30. De serie volgde het wel en wee van de aristocratische familie Bellamy en hun bedienden in het vijf verdiepingen tellende statige herenhuis in de welgestelde Londense wijk Belgravia. Het weesmeisje deed me daar sterk aan denken alleen speelt dit verhaal zich af in Augsburg; n van de oudste steden van Duitsland.

Anne Jacobs neemt je in Het weesmeisje mee terug naar de tijd waarin de automobiel nog in opkomst was, de vrouwen werden ingesnoerd en nog geen stemrecht hadden. De roman  kent diverse aansprekende karakters maar de hoofdrol is weggelegd voor Marie. Vanaf de eerste pagina sluit je haar in je hart en wil je weten hoe het haar vergaat. Ze is knap, intelligent en voorkomend, maar ook trots en laat niet met zich sollen. Marie heeft enkele bijzondere talenten gerfd waardoor ze, tot ongenoegen van enkele leden van de huishouding en familie, een speciale behandeling krijgt binnen de villa. Dit levert uiteraard de nodige problemen op die geloofwaardig en op levendige wijze worden beschreven.

Het weesmeisje is een fijn geschreven roman die soepeltjes wegleest. Je waant je even in een andere tijd zonder haast, tvs, smartphones enz. De echte pieken en dalen heeft Anne Jacobs zorgvuldig gemeden waardoor het soms enigszins zoetsappig overkomt maar ik heb  desondanks van het boek genoten en kijk uit naar het vervolg: De moed van het weesmeisje.

RtH mei 2019