De jachtpartij van Lucy Foley

Titel De jachtpartij
Auteur Lucy Foley
Oorspr. titel The Hunting Party  © 2018 | Vertaling: Anns van der Graaff
Gegevens Paperback | blz. 352 | De Boekerij |  nov 2019
ISBN 978 90 225 8837 6  978 94 023 1409 0
NUR/NUGI 330 (spannende boeken algemeen)
Waardering
VorigeVolgende
Inhoud:

Oudejaarsavond. Een villa in de Schotse wildernis. Negen oude vrienden checken in, maar één van hen zal de nacht niet overleven

Negen vrienden vieren oudejaarsavond in een idyllische villa in de Schotse Hooglanden. Het lijkt de perfecte plek om hun gehaaste Londense leven achter zich te laten en van elkaars gezelschap te genieten. Het ontbreekt de vrienden aan niets: ze hebben een prachtig uitzicht, een knappend haardvuur, een provisiekast vol eten en liters champagne. Maar wat ze ook hebben is geheimen voor elkaar, langgekoesterde jaloezie en bergen opgekropte woede. Terwijl de sneeuw buiten valt, wordt de spanning in de villa ondraaglijk.

Als de lucht op nieuwjaarsdag opklaart is een van de gasten dood. En één van de anderen is de moordenaar.

Maar wie?Inhoud:

Klassieke whodunnit in de besneeuwde Schotse Hooglanden
 
Tijdens de kerstvakantie komen 9 vrienden bijeen die elkaar tijdens hun studietijd in Oxford hebben leren kennen, om samen oud en nieuw te vieren. Een eindejaars traditie die ze tien jaar geleden in hun studententijd zijn begonnen. De inmiddels dertigers hebben dit keer gekozen voor een idyllisch en geïsoleerd landgoed in de Schotse Hooglanden - de perfecte plek om te ontsnappen aan de waan van alledag en te ontspannen. 
 
Het clubje vrienden arriveert op 30 december per trein op hun bestemming net voordat een gigantische sneeuwstorm het landgoed afsluit van de rest van de buitenwereld.
Twee dagen later, op nieuwjaarsdag, is één van hen dood…. en een ander deed het.
 
De treinreis begint nog onschuldig al is er reeds een kleine, ogenschijnlijk, onschuldige irritatie maar verder wordt er veel bijgekletst en gelachen. Er is bewondering voor het verbluffende, onherbergzame landschap en, eenmaal aangekomen, voor de schitterend gelegen en ingerichte lodge. Bij een knetterend haardvuur worden herinneringen aan het verleden opgehaald. Maar na tien jaar is het gewicht van hun geheimen, jaloezie en wrok te zwaar geworden voor de aan erosie onderhevige vriendschapsbanden. Te midden van de onstuimige, van alcohol doordrenkte feestvreugde op oudejaarsavond, breekt het ware gezicht door de oppervlakte van het aloude, roestende laagje vriendschap.
 
De Jachtpartij is een klassieke whodunnit. Een moord in een afgesloten ruimte; in dit geval een ingesneeuwd luxe vakantiepark in Schotland. Door de hevige sneeuwval zijn de wegen onbegaanbaar geworden en ook de nooddiensten kunnen de afgelegen locatie niet bereiken. Niemand kan er in of uit waardoor het aantal verdachten beperkt is. Buiten de vrienden zijn er nog twee IJslandse gasten en drie werknemers van het park waarvan er twee op het landgoed wonen. 
 
Lucy Foley, geboren in 1986 en woonachtig in Londen, heeft met De Jachtpartij een indrukwekkend debuut geschreven. Ze weet de diverse karakters levendig neer te zetten evenals de onderhuidse spanning. Ook de psychologische kant van het opgesloten zijn met een moordenaar en de door de jaren opgekropte woede, jaloezie en afgunst weet ze goed te beschrijven. Het verhaal wordt uit het perspectief van de de verschillende personages verteld en je ontdekt allengs meer barsten en kieren in de ogenschijnlijk, geweldige, jaren van opgebouwde vriendschap. Het blijft lang onduidelijk wie van de vrienden dood in de sneeuw gevonden is en wie de dader is. Wat zeker is, is dat er meerdere een motief hebben. 

Het is jammer dat we dit jaar geen winter in Nederland hebben want De Jachtpartij is een perfect boek om bij de kachel te lezen met een beker warme chocomelk erbij.
Ik kijk uit naar haar volgende boek De Gast.


© RtH feb. 2020

Vorige

 

Volgende