Keizer van Rome van Robert Fabbri

Titel Vespasianus: Heilig vuur van Rome
Auteur Robert Fabbri
Oorspr. titel Vespasianus IX: Emperor of Rome © 2018 | Vertaling: Joost Swart
Gegevens Paperback | blz. 350 |  Karakter Uitgevers | jan 2019
ISBN 978 90 452 1851 9    978 90 452 1861 8
NUR/NUGI 332 (historische thriller)
Waardering 8+
Inhoud:

Negende en laatste deel uit de Vespasianusreeks

Vespasianus staat voor een onmogelijke taak. Zal hij de opstand in Judea neerslaan, zoals Nero hem heeft opgedragen? Of besluit hij voor het ondenkbare te gaan, namelijk zijn eigen missie tegenwerken?  Want als zijn verovering succesvol is, riskeert hij dat de geestelijk instabiele keizer jaloers op hem wordt met alle gevaren van dien. Maar als hij zijn andere plan doorzet, zal hij gestraft worden. Ook het vertrouwen van zijn mannen en zijn geliefde zoon Titus staan daarbij op het spel.

Maar wat Vespasianus niet weet, is dat Nero zelfmoord heeft gepleegd. Daarbij is in Rome Sabinus, de broer van Vespasianus, opgepakt tijdens de strijd tussen de groeperingen van Aulus Vitelus, een wrede opportunist, en de noblele Marcus Savelius Otho die in in de minderheid is. Doordat hij van Sabinus geen hulp verwachtte, besloot hij te vertrouwen op zijn verstand om de veiligheid van zijn familie te garanderen.

Met een lege troon en een eigen leger lijkt de tijd aan te breken voor Vespasianus om de troon te betreden, te veroveren, en te realiseren wat de waarzeggers hem voorspeld hebben. Zal het Vespasianus eindelijk lukken om keizer van Rome te worden?Recensie:

Is er leven na Vespasianus?

Voordat ik aan deze serie begon, had ik geen flauw idee wie Vespasianus eigenlijk was. Maar vanaf het allereerste boek, Tribuun van Rome, werd ik door Fabbri’s beeldende schrijfwijze in het levensverhaal van deze onbekende keizer gezogen. Ik was dan ook blij dat Fabbri zijn aanvankelijke idee om zes boeken over het leven van een zoon van een Sabatijnse boer die het tot keizer schopte, uit te breiden naar negen delen. Ik keek altijd reikhalzend uit naar de, op ware feiten gebaseerde, avonturen van Vespasianus en zijn metgezellen.

In Keizer van Rome is Vespasianus door Nero naar de Romeinse provincie Judea gestuurd om de Joodse opstand de kop in te drukken. De hoge belastingdruk en de benoeming van de hogepriester door de Romeinse afgevaardigde van de keizer is een doorn in het oog van de Joden. Onder aanvoering van de Zeloten komen Joodse rebellen in opstand en weigeren ze nog langer belastingen te betalen. Vespasianus balanceert echter op een slap koord want een snelle overwinning op de Joden kan betekenen dat Nero hem als een gevaar voor de troon beschouwd; en bij decreet verzoekt een einde aan zijn eigen leven te maken. Aan de andere kant mag het onderdrukken van de opstand ook niet te lang duren want dan kan hij terug worden geroepen om te worden geëxecuteerd omdat hij gefaald heeft.  

Maar dan komt het bericht dat Nero zelfmoord heeft gepleegd en komt er een einde aan ca. honderd jaar Julisch-Claudische overheersing die het land bijna tot bankroet heeft gebracht. De perverse uitbarstingen en grootheidswaanzin van deze dynastie nam steeds extremere proporties aan waarbij Caligula en Nero de kroon spanden. Na de dood van laatstgenoemde zagen andere partijen hun kans schoon op het pluche. Er brak een burgeroorlog uit waarbij Rome in één jaar tijd vier keizers kreeg: Galba, Ortho, Vitellius en Vespasianus. Dankzij de steun van zijn leger in Judea en de legioenen uit de omliggende gebieden werd Vespasianus uiteindelijk uitgeroepen tot 1e keizer van de Flavische dynastie.

Die interne strijd alsmede de bloederige meedogenloze oorlog tegen de Joden vormen het hoofdthema van dit negende en laatste deel van de Vespasianusreeks. Het is tevens een weerzien met veel oude bekenden uit de serie. In verhouding gaat slechts een klein deel van het verhaal over de strijd om het purper en de jaren van Vespasianus als keizer van Rome.

Met Keizer van Rome komt er een einde aan de Vespasianus-reeks. Robert Fabbri heeft precies 10 jaar over de serie gedaan net zolang als Vespasianus keizer was van het Romeinse rijk. Ik, en ik vermoed velen met mij zullen de avonturen van Vespasianus en zijn  trouwe metgezellen gaan missen. Hoewel de verhalen soms gruwelijk en met bloed doordrenkt waren, was het een fantastisch geschiedenisles over de Romeinse overheersing ten tijde van de meest spraakmakende keizers uit de historie. De grote vraag die rest: Is er leven na Vespasianus?


© RtH mei 2019

 

Ga naar kast Fabbri