Magnus van Robert Fabbri

Titel Magnus
Auteur Robert Fabbri
Oorspr. titel Magnus  © 2011 | Vertaling: Peter de Rijk
Gegevens Paperback | blz. 410 |  Karakter Uitgevers | juni 2018
ISBN 978 90 452 1598 3   978 90 452 1209 8
NUR/NUGI 332 (historische thriller)
Waardering 7
Inhoud:
 
Het onmisbare boek bij de Vespasianus-serie!

Zes spannende verhalen over de Broederschap van de Kruising.

  1. Broederschap van de Kruising
  2. De racefacties
  3. De dromen van Morpheus
  4. De Alexandrijnse ambassade
  5. De triomf van de keizer
  6. De opvolging

Zes verhalen die de "lagere" kant van Rome laat zien en goed aansluiten bij de verschillende delen van de Vespasianus-reeks.Recensie:

Een geschiedenislesje leven in Rome aan het begin van onze jaartelling


Magnus kennen we als de steun en toeverlaat van Vespasianus op zijn avonturen door het Romeinse rijk. Maar als Magnus van zijn reizen terugkeert in Rome is, is de voormalige bokser het hoofd van De broederschap van de Kruising; een bende die beschermgeld eist van middenstanders en passanten. Magnus neemt zijn rol als beschermheer echter heel serieus en heeft regelmatig “spreekuur” in een herberg die als zijn hoofdkwartier dient. Daar kunnen mensen uit “zijn wijk” hun problemen aan hem voorleggen en die zijn vrij divers zoals blijkt uit deze verhalenbundel.

In zes verschillende verhalen die spelen van 25 tot 51 na Christus krijgt Magnus met allerlei  problemen te maken: landjepik, oplichting, concurrentie, brandstichting, wanbetaling en een interne machtsstrijd. Het vereist zijn nodige inventiviteit om de problemen op te lossen maar met geweld, bedreiging, afpersing, marteling, diefstal, verkrachting en ‘a little help from his powerful friends’ weet hij alles tot een goed einde te brengen. Magnus heeft namelijk het geluk dat hij enkele hooggeplaatste beschermers kent zoals senator Pollo Gaius, Antonia Augusta, de moeder van Caligula en niet te vergeten Vespasianus. Omdat Magnus soms klusjes voor hen doet, zorgen ze voor zijn welzijn als het vuur iets te heet onder zijn voeten wordt.

Robert Fabbri schetst aan de hand van deze zes verhalen een niet al te fraai beeld van de onderkant van de maatschappij van het oude Rome. De upper class is niet veel beter maar lijdt geen honger of leeft in armoede. Net als in de boeken van Vespasianus gaat het er niet bepaald zachtzinnig aan toe. Mensen worden behandeld als wegwerpartikelen. Gevangenen uit veroverde gebieden die niet tot slaaf worden gemaakt, worden letterlijk voor de leeuwen gegooid in het Colosseum ter bloederig vermaak. Iedere vorm van seks - van pedofolie tot sodomie en naar de hoeren gaan -  is in die tijd net zo normaal als ontbijten. Alle verdorven facetten van de Eeuwige Stad komen voorbij in deze zes korte stories.

Fabbri heeft de verhalen los en in verschillende jaren van elkaar geschreven. In Magnus zijn alle zes gebundeld. Het nadeel daarvan is dat iedere keer weer zijn vaste partners worden voorgesteld en zijn directe leefomgeving wordt beschreven. Dat weet je na de eerste keer ook wel. Het zijn korte vertelsels van circa 60 pagina’s dus je bent er redelijk snel doorheen. Ik ben meer van de langere verhalen waarin je je helemaal kan verliezen maar overall gezien is Magnus een leuke verdieping en aanvulling op de Vespasianus reeks. Een geschiedenislesje leven in Rome aan het begin van onze jaartelling.

© RtH sep 2018