Arminius van Robert Fabbri

Titel Arminius
Auteur Robert Fabbri
Oorspr. titel Arminius  © 2017 | Vertaling: Saskia Peeters
Gegevens Paperback | blz. 331 |  Karakter Uitgevers | maart 2017
ISBN 978 90 452 1200 5   978 90 452 1201 2
NUR/NUGI 332 (historische thriller)
Waardering

Inhoud:

Het jaar 9 na Christus. In de diepten van het Teutoburger Wald, in een landschap verscheurd door ravijnen, verduisterd door oude eiken en doorsneden door snelstromende beekjes, leidde Arminius van de Cherusken een bondgenootschap van zes Germaanse stammen tijdens hun grootste overwinning: de bloederige vernietiging van drie Romeinse legioenen. Diep in het bos werden bijna twintigduizend mannen genadeloos afgeslacht; minder dan tweehonderd van hen zouden ooit  terugkeren naar de andere kant van de Rijn.

Tot diepe schaamte van Rome verloor zij die dag drie heilige standaarden met daarop in goud gegoten Adelaars. Wat de nederlaag des te vernederende maakte. Arminius werd niet opgevoed in Germania Magna - hij was opgevoed als een Romein.

Dit is het verhaal over wat Arminius ertoe aanzette om zijn rug toe te keren naar de mensen die hem hadden grootgebracht en hoe hij tot zo'n gigantisch en verwerpelijk verraad kon komen dat eeuwen later nog nagalmt.Recensie:

Koning, keizer, Fabbri!

In het eerder verschenen Adelaar van Rome moest Vespasianus de verloren Adelaar van het Zeventiende Garnizoen terughalen die bijna veertig jaar daarvoor in Germania bij de slag in het Teutoburgerwoud in vijandelijke handen is gevallen. Bij die herovering krijgt Vespasianus hulp van Thumelicatz, de zoon van Erminatz beter bekend als Arminius. De ironie wil dat de vader van Thumelicatz verantwoordelijk was voor het verslaan van dat 17e legioen. In Arminius verteld Robert Fabbri uit Germaans oogpunt hoe de grootste nederlaag uit de geschiedenis van het Romeinse keizerrijk tot stand is gekomen.

Het boek Arminius begint met de terugkeer van Thumelicatz naar zijn geboortegrond nadat hij eervol is ontslagen van zijn plichten als gladiator. Niet lang daarna krijgt hij de vraag of hij een aantal Romeinen – Vespasianus en zijn gevolg - wil ontmoeten die op zoek zijn naar de laatste vermiste Adelaar. Ondanks dat Thumelicatz gezworen heeft niets meer met Romeinen te maken wil hebben, is hij toch bereid te luisteren naar hun verzoek. Vespasianus en consorten moeten echter eerst aanhoren wat zijn vader ertoe aanzette Rome te verraden.

De pas negenjarige Arminius wordt afgevoerd naar Rome om als onderpand te fungeren voor de trouw van zijn vader aan keizer Augustus nadat de Cherusken zijn verslagen door de Romeinen. Erminatz krijgt zijn Romeinse naam Arminius en leert o.a. Latijn. Later dient Arminius lange tijd als aanvoerder van de Germaanse hulptroepen in het Romeinse leger. Hij is derhalve goed op de hoogte van de kracht maar ook van de zwaktes van een legioen. Ondanks zijn Romeinse opvoeding blijft hij een Germaan in hart en nieren. Hij droomt van een verenigd rijk ten noorden van de Rijn van “Alle Mannen” (Allemagne). In zijn hoofd ontspint zich langzaam een plan waarmee hij de Romeinen van binnen uit een dreun wil toedienen die zijn weerslag niet kent. Maar daarvoor heeft hij wel de hulp van de ander stammen nodig…

De slag bij het Teutoburgerwoud, ook Varusslag - of door Romeinse en latere geschiedschrijvers ook wel Varusramp genoemd - vond in 9 na Christus plaats bij Kalk Riese een klein dorp ten noorden van Osnabrück. Bij die veldslag werden drie Romeinse legioenen - het 17e, 18e en 19e-, totaal ongeveer 18.000 man incl. hulptroepen, onder leiding van Publius Quinctilius Varus, in een hinderlaag gelokt door een bondgenootschap van een aantal Germaanse stammen onder aanvoering van Arminius, de hoofdman van de Cherusken. Hij maakte niet alleen slim gebruik van de zwakke punten van een legioen maar paste ook psychologische oorlogsvoering toe door het, op huiveringwekkende wijze, zaaien van angst.

Het verhaal van Arminius is net zo boeiend, spannend, meedogenloos en rauw als die van Vespasianus. Fabbri blijft op bekend terrein maar heeft er voor gekozen één van de meest dramatisch verlopen veldslagen uit de Romeinse geschiedenis te vertellen uit het perspectief van de opponent. De eerste helft van het boek gaat over het leven van Arminius in Rome; de tweede helft over de aanloop naar én de slag in het Teutoburgerwoud. De avonturen uit Adelaar van Rome zijn een direct gevolg van deze gebeurtenissen. Dat maakt het boek tot een zeer interessante toevoeging aan de Vespasianus reeks. Maar het boek is ook prima als stand-alone te lezen. Hoogstwaarschijnlijk wil je daarna alsnog alle boeken lezen van koning, keizer, Fabbri!

© RtH mei 2017