Heersers van Rome van Robert Fabbri

Titel Vespasianus: Heersers van Rome
Auteur Robert Fabbri
Oorspr. titel Vespasianus V: Masters of Rome  © 2014 | Vertaling: Henk Moerdijk
Gegevens Paperback | blz. 415 |  Karakter Uitgevers | okt 2014
ISBN 978 90 452 0518 2    978 90 452 0658 5
NUR/NUGI 332 (historische thriller)
Waardering 8-
Inhoud:
 
Deel vijf uit de Vespasianusreeks

BrittanniŽ, 45 na Christus, Sabinus de broer van Vespasianus is gevangen genomen door druÔden. De druÔden willen een groot offer brengen aan hun goden, niet ťťn maar twee Romeinen. Ze weten dat Vespasianus zijn broer zal komen redden en maken plannen om de broers op Midzomernacht te offeren. Maar aan wie maken ze het offer? Wie waren de goden van dit land voordat de Kelten er kwamen? Alleen de druÔden kennen dat onheilspellende geheim.

Vespasianus wil zijn broer redden en tegelijkertijd het zuidwesten van het behekste eiland van BritanniŽ veroveren voordat hij onverbiddelijk wordt teruggeroepen naar Rome, het hart van de politiek van het keizerrijk. Drie door Claudius vrijgelaten slaven bevinden zich nog steeds dicht bij  het centrum van de macht. En wanneer Messalina's periode van keizerin tot een bloederig einde komt, steunen de vrije mannen ieder een andere meesteres. Maar wie zal dat winnen? En wat voor gevolgen heeft dat voor Vespasianus?Recensie:

Fabbri rules!

In het vijfde deel van de Vepasianusreeks, Heersers van Rome, is Vespasianus nog volop in strijd gewikkeld met de onverzettelijke Britten onder aanvoering van de onversaagde Caratacus. De leider van het Britse verzet is een waardige tegenstander die steeds op slinkse wijze uit de handen van de Romeinen weet te blijven. Hij krijgt daarbij hulp van een geslepen spion die de Romeinen voortdurend op het verkeerde been weet te zetten. Vespasianus en zijn mannen moeten constant op hun hoede zijn.

Na 6 jaar BrittanniŽ mag Vespasianus eindelijk terug naar de betrekkelijke rust van Rome waar Claudius zijn oren naar zijn overspelige echtgenote Messalina laat hangen die door vals gevlei steeds meer minnaars op belangrijke functies weet te plaatsen. Dit tot groot ongenoegen van de naaste adviseurs van de keizer. Doordat Flavia, de vrouw van Vespasianus, en zijn beide kinderen in het paleis wonen, en zijn eega inmiddels een goede vriendin van Messalina is geworden, ontkomt Vespasianus niet aan de aandacht van de keizerlijke familie. Hij raakt ongewild maar onvermijdbaar verwikkeld in het politieke gekonkel rond de Romeinse machthebbers. Maar Vespasianus heeft door de jaren geleerd voorzichtig te zijn met het nemen van beslissingen en het kiezen van een kant. En in tegenstelling tot vroeger weet hij nu ook financieel voordeel uit zijn verleende gunsten te halen. Desalniettemin moet hij op zijn tellen blijven passen want hij bevindt zich in gevaarlijke wateren waar een mensenleven geen cent waard is.

Heersers van Rome zit net als de voorgaande delen boordevol actie, roddels, seks, politiek en geweld en dat alles voor 90 procent gebaseerd op ware feiten en personages zoals Caratacus, de Tuinen van Lucullus - waar Messalina een oogje op heeft laten vallen -, de zelfmoord van consul Asiaticus en nog veel meer. In de gevechten met de opstandelingen gaat het er als vanouds weer hard aan toe; de afgehakte ledematen en bloedspetters vliegen je om de oren. Dichterbij huis in het Colosseum worden mens en dier eveneens bij bosjes afgeslacht alleen dit maal ter eer en vermaak van de kwijlende keizer en het volk. Maar ook in de politieke arena vallen de nodige slachtoffers. Kritische tegenstanders worden valselijk beschuldigd en ter dood veroordeeld om te worden vervangen door vriendjes van de seksverslaafde echtgenote van de keizer. De mysterieuze strijd met de druÔden vond ik wat minder maar de rest van het boek is ouderwets genieten. Fabbri rules! Op naar deel 6: Verloren zoon van Rome.

© RtH 28-4-2015
 

  Ga naar Afgod van Rome

Ga naar kast Fabbri