Dood de engel van Sandrone Dazieri

Titel Dood de engel
Auteur Sandrone Dazieri
Oorspr. titel L'Angelo  © 2016 | Vertaling: Carolien Steenbergen
Gegevens Paperback | blz. 560 | Xander Uitgevers |  juni 2017
ISBN 978 94 016 0571 7  978 94 016 0572 4
NUR/NUGI 305 (literaire thriller)
Waardering 8-
Inhoud:
 
Vlak voor middernacht komt de hogesnelheidstrein vanuit Milaan aan op spoor zeven. Als de conducteur de laatste coupé opent om te controleren of iedereen de trein verlaten heeft, valt hij dood neer. Rondom hem liggen al veertien lijken.

Colomba, de knappe, vastberaden maar getraumatiseerde politieagente, ontdekt dat het om een gerichte aanval gaat, die meteen door extremisten opgeëist wordt. Dan staat de hoogbegaafde en briljante Dante opeens weer voor haar neus, die beweert dat de verdachten liegen. Maar kan Colomba Dante wel vertrouwen?

 


Recensie:

Spannende reis vol actie en mysterie

Na het overdonderende debuut Dood de vader uit 2015 is de Italiaanse auteur Sandrone Dazieri terug met de langverwachte opvolger Dood de engel. Het boek stond voor 2016 gepland maar de publicatie werd om onbekende redenen nog een jaartje uitgesteld. Maar het geduld van de fans werd ruimschoots beloond want het vervolg is net zo’n rollercoaster als het eerste deel.

Om even voor middernacht arriveert de nachttrein uit Milaan op station Termini te Rome. Passagiers stappen vermoeit uit maar één coupé blijft gesloten omdat de reizigers achter die deur allemaal dood zijn. Colombo Caselli is als eerste ter plaatse om de zaak te onderzoeken. Een eerste scan van de plaats delict en de slachtoffers doet vermoeden dat het hoogstwaarschijnlijk om een gifaanval gaat. Die veronderstelling wordt niet veel later bevestigd als de aanslag via een videoboodschap door twee jongeren van Arabische afkomst namens de IS wordt opgeëist. Rome is in rep en roer en de klopjacht op de twee daders is geopend maar de jongens zijn onvindbaar. Ten einde raad roept Colombo -tegen de wil van haar superieuren - de hulp in van Dante Torre. Dante was een slachtoffer van “de vader” en is zwaar getraumatiseerd geraakt maar hij is tevens gezegend met een meesterlijk brein. Na het bekijken en analyseren van de video-opname is hij ervan overtuigd dat de daders niets met de IS te maken hebben maar dat iemand hen dat wil doen laten geloven. De veiligheidsdiensten en autoriteiten zijn niet overtuigd. Dante en Colombo starten daarom een eigen onderzoek naar de werkelijke dader(s).

Na hun vorige avontuur zijn Dante en Colombo niet bepaald als vrienden uit elkaar gegaan. Dante heeft zich teruggetrokken in zijn veilige hotelkamer maar omdat hij door zijn geld is geraakt, klust hij, ondanks zijn angst voor kleine ruimtes en grote menigtes, wat bij als gastspreker. Colombo is na een korte herstelperiode weer bij de politie aan de slag gegaan hoewel niet iedereen daar even blij mee is. Ze heeft tijdens het onderzoek naar “de vader” een aantal vijanden binnen het korps gemaakt die haar bloed wel kunnen drinken.

Het verhaal opent heftig met de gevolgen van de gifaanval en de klopjacht op de daders maar het wordt pas echt interessant als de geniale Dante zijn entree maakt. Ondanks al zijn fobieën en zijn obsessies is Dante een geweldige personage. Het is onmogelijk om een hekel aan deze kettingrokende, pillenslikkende, claustrofobische, koffieverslaafde anti-held te krijgen. Caselli heeft wat minder opzichtige problemen maar kan soms een paniekaanval krijgen ten gevolge van een bomexplosie die ze ternauwernood heeft overleefd.

De hamvraag vooraf was, is Dood de engel net zo goed als Dood de vader? Het antwoord luidt “niet helemaal” ondanks dat deze thriller net zo spannend is maar de kracht van Dood de vader zit ‘m, naast een spannende verhaallijn, in de kwetsbaarheid van de hoofdrolspelers Dante en Colombo. Dat element komt in Dood de engel wat minder naar voren. Sterker nog, beide antihelden zijn driester geworden ten opzichte van het eerste deel. Daarnaast is het verhaal soms wat ongeloofwaardig en bevat het enkele kleine, storende foutjes. Maar los daarvan krijg je met Dood de engel hetzelfde als in Dood de vader; een spannende reis vol actie en mysterie met als extraatje een verpletterend einde wat je totaal niet ziet aankomen. Laat deel drie maar snel komen!!

© RtH sep 2017