Altijd oorlog van Hervé Le Corre

Titel Altijd oorlog
Auteur Hervé le Corre
Oorspr. titel Après La Guerre © 2015 | Vertaling: Marga Blankesteijn
Gegevens Paperback | blz. 528 | Xander Uitgevers | dec 2015
ISBN 978 94 016 0479 6  978 94 016 480 2
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering (nog) niet gelezen
Inhoud:
 
Bordeaux, jaren vijftig. De stad is somber, gehavend en de littekens van een duister oorlogsverleden zijn duidelijk zichtbaar. De gluiperige politiecommandant Darlac, die in de oorlogsjaren heulde met de nazi's, zit weer op zijn post. Een volgende oorlog dient zich alweer aan: jonge dienstplichtigen vertrekken naar Algerije.

Daniel werkt als automonteur en bereidt zich voor op zijn naderende vertrek. Het gaat uit van het ergste. In de Tweede Wereldoorlog verloor hij zijn ouders, beiden omgekomen in concentratiekampen.

Tenminste dat denkt hij. Als op een dag een mysterieuze man in de garage van Daniel staat, komt de jongen gaandeweg achter de waarheid. Een duister kat-en-muisspel ontstaat waarbij Darlac hoogstpersoonlijk betrokken blijkt te zijn en de donkerste episode uit de oorlogsgeschiedenis beetje bij beetje aan het licht komt. Doodgewaande slachtoffers lijken plotseling meer levend dan ooit.Recensie:

Deze oorlog ging ik niet winnen.

Ik keek enorm uit naar Altijd oorlog van de Fransman Hervé Le Corre. Niet dat ik bekend was met zijn werk maar Altijd oorlog was een boek uit de Europa Thriller Selectie van Xander Uitgevers. Een serie waar ik alleen maar goede ervaringen mee had opgedaan. Daarnaast werd deze thriller bekroond met de Prix du Polar Européen dus dat schroefde de verwachting nog hoger op.

Als Penot een voormalige collaborateur van politie wordt vermoord zet inspecteur Albert Darlac alles op alles om de moordenaar te vinden. Niet uit oogpunt van gerechtigheid maar omdat hij bang is het volgende slachtoffer te worden. Darlac was evenals de vermoorde Penot een wrede handlanger van de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks de na-oorlogse zuiveringen is hij de dans ontsprongen en nog steeds in functie. Uiteraard zeer tegen de zin van enkele overlevenden. Als iemand Darlac’s dochter mishandelt op de stoep van zijn eigen huis wil hij alleen nog maar wraak op de mysterieuze dader.

Frankrijk is weer enigszins opgekrabbeld van de emotionele en materiële verwoestingen ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog maar tien jaar na dato zijn de littekens nog steeds zicht- en voelbaar. Ondertussen is in Algerije is een volgende oorlog uitgebroken die zijn weerslag heeft op de pas herstelde Franse Republiek. Tegen deze interessante achtergrond vertelt Le Corre zijn verhaal rond een wrede politie-inspecteur en Daniel, een jonge man wiens ouders in de Tweede Oorlog zijn omgekomen in het concentratiekamp. Op miraculeuze wijze wist hij uit de handen van de nazi’s te blijven maar hij heeft wel terugkerende nachtmerries aan de razzia overgehouden. Daniel werkt als automonteur bij een kleine garage tot hij wordt opgeroepen om in Algerije te strijden.

Altijd oorlog van de Fransman Hervé Le Corre is een taaie turf van 528 pagina’s. Het is geen boek voor de gemiddelde lezer . Het verhaal over een kat- en muisspel tussen een corrupte politie-inspecteur en een automonteur die zijn ouders in de oorlog heeft verloren leek erg interessant. Helaas was de schrijfstijl van Le Corre me veel te literair en wollig. Ook ontbeerde het boek de nodige spanning waardoor de drang om door te lezen ontbrak. Na het op wazige wijze opvoeren van weer een nieuw personage heb ik het na ca. 150 bladzijden opgegeven. Ik beleefde totaal geen plezier meer aan het verhaal ook al zaten er fragmenten tussen die ik wel leuk vond maar te weinig om door te zetten. Deze oorlog ging ik niet winnen en dan kun je beter het strijdgewoel verlaten om ergens anders toe te slaan.

© RtH maart 2016