Zonen uit het zuiden van Gioacchino Criaco

Titel Zonen uit het zuiden
Auteur Gioacchino Criaco
Oorspr. titel Anime nere  © 2008 | Vertaling: Hilke Makkink
Gegevens Paperback | blz. 256 |  Karakter Uitgevers  |  sep 2019
ISBN 978 90 452 1696 6  978 90 452 1986 8
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 7+
 
Inhoud:

In het afgelegen Aspromonte-gebergte, in het zuiden van CalabriŽ, beginnen drie goede vrienden aan een leven van misdaad en geweld, zodat ze de armoede van hun jeugd kunnen ontvluchten. De slimme Luciano, de intrigant achter de schermen, stond er al op jonge leeftijd alleen voor, toen de plaatselijke maffiabaas zijn vader liet vermoorden. De luie, gemoedelijke Luigi heeft geleerd dat het geen zin heeft om je aan de regels te houden. De naamloze verteller maakt het drietal compleet. Uit zijn zwarte ziel komt de inspiratie en de energie voor alle criminele projecten, van ontvoeringen en gewapende overvallen, tot handel in heroÔne en huurmoorden.

Tegen de achtergrond van de geboorteplaats van de íNdrangheta, de meedogenloze, alomtegenwoordige maffia, is Zonen uit het Zuiden geÔnspireerd op de overlevering van struikroverij, de geschiedenis van de boerenopstand, de mythologie van de bergen en het koloniale lijden. Het resultaat is een aangrijpend verhaal over hoe geweld meer geweld uitlokt.

 


Recensie:

Van onschuldige, arme herderszonen tot meedogenloze, welvarende criminelen

CalabriŽ is ťťn van de regioís in ItaliŽ die het meest te lijden hebben gehad van de emigratie ten gevolge van bittere armoede, feodale uitbuiting, roofzuchtige grootgrondbezitters en zware belastingdruk. Daarnaast ging de industriŽle revolutie aan het zuiden van ItaliŽ voorbij waardoor veel CalabriŽrs hun toevlucht zochten in Noord-ItaliŽ, Frankrijk, Duitsland en in Zuid- en Noord-Amerika.

In Zonen uit het zuiden neemt Gioacchino Criaco je mee naar zijn geboortegrond in de voetzool van CalabriŽ waar je kennis maakt met drie boezemvrienden: Luciano, Luigi en Kyria. Het is een streek waar de plaatselijke 'ndranghetaí (maffia) de scepter zwaait, behalve in het Aspromonte-gebergte want dat is het domein van de geitenherders en de Ďzwarte zielení. Daar zetten de drie herderszonen hun eerste stappen op het pad van de misdaad. In dit deel verhaalt Criaco over het ongecompliceerde leven van de jongens en de gebruiken en tradities van de karakteristieke streek maar ook over de illegale handel, overvallen, ontvoeringen en vendetta's.

Na het behalen van hun diploma vertrekken de drie naar Milaan om te studeren; het decor voor het tweede part van het boek. De herderszonen, inmiddels jongvolwassenen en beruchte criminelen, zetten naast hun studie een levendige drugshandel op en doen er alles aan om hun imperium te behouden en uit te breiden. Van het omkopen van regeringsambtenaren en agenten tot het ontvoeren en vermoorden van concurrenten en oude vijanden. Maar naarmate ze ouder worden, zien ze vaker de menselijke kant van hun tegenstanders. Mannen van vlees en bloed met een leven vol emoties en gevoelens, passionele affaires, liefde voor hun echtgenoten en (klein) kinderen. Sentimenten van het hart die ze inmiddels zelf ook hebben ervaren. 

Zonen uit het zuiden is eerder een roman dan een thriller. Het verhaal is een mix van De bandiet van Vito Bruschini en The Godfather van Mario Puzo. Het is een coming of age van drie vrienden die geleidelijk steeds dieper afglijden in de criminele onderwereld. Het begint met het verbergen van ontvoerde industriŽlen maar transformeert stilaan naar koelbloedige liquidaties. Bijna achteloos zijn ze van onschuldige, arme herderszonen tot meedogenloze, welvarende criminelen verworden en er is geen weg terug. Het verhaal is rauw, klinisch maar tegelijk tragisch. De ironie van dit alles is namelijk dat de jongens elders in de wereld een betere toekomst voor zichzelf en hun geliefden willen maar diep in hun hart hunkeren ze naar de bergen, de eenvoud en tradities van hun geboortestreek. 


Gioacchino Criaco is geboren in Africo, een stadje aan de Ionische kust van CalabriŽ, in een familie van herders. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Bologna en werkte als advocaat in Milaan tot zijn debuutroman Anime nere (Zwarte zielen) werd gepubliceerd die internationaal veel lof kreeg. Zijn broer, Pietro Criaco, is lid van de ĎNdranghetaí en Gioacchino verloor zijn vader in 1993 vanwege een vendetta. Zijn debuutroman ĎZwarte zielení is onder zijn toezicht succesvol verfilmd door de Italiaanse cineast Francesco Munzi. De film, ook bekend als Black Souls, won 22 prijzen en werd 18 keer genomineerd.


© RtH dec. 2019