Wat je niet weet van Karen Cleveland

Titel Wat je niet weet
Auteur Karen Cleveland
Oorspr. titel Need To Know © 2018 | Vertaling: Edzard Krol
Gegevens Paperback | blz. 335 | A.W. Bruna| april 2018
ISBN 978 94 005 0955 9 
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering
Inhoud:

Vivian Miller is een toegewijde CIA-analist. Het is haar taak de identiteit te onthullen van zogeheten Russische ‘slapers’: spionnen op Amerikaanse bodem die een ogenschijnlijk doodnormaal leven leiden als Amerikaans staatsburger. Nadat ze weet in te breken in de computer van een hooggeplaatste Russische spion, stuit Vivian op een vertrouwelijk dossier dat de namen bevat van verschillende Russische spionnen. Een paar muisklikken later is alles dat belangrijk voor haar is – haar baan, haar echtgenoot en zelfs haar vier kinderen – in ernstig gevaar.

Vivian heeft een eed gezworen dat ze haar land zal beschermen tegen alle vijanden, nationaal en internationaal. Maar nu staat ze voor een onmenselijke keuze. Ze wordt verscheurd tussen loyaliteit en verraad, liefde en wantrouwen. Wie kan ze nog vertrouwen?Recensie:

Een onmenselijke keuze tussen plichtsbesef en moederinstinct

Hoe ver ben je bereid te gaan om een schokkende ontdekking te verdoezelen om je gezin te beschermen? Voor dat vreselijke dilemma komt Vivian Miller, analiste bij de CIA, te staan als ze tijdens haar werk op een vertrouwelijk document stuit in de computer van een hooggeplaatste Russische ambtenaar. Als ze de inhoud openbaar maakt, raakt ze alles kwijt wat haar dierbaar is, maar als ze het verzwijgt, pleegt ze hoogverraad. Wat moet ze doen?

Vivian woont samen met haar man Matt (ICT-er) en hun vier kinderen in één van de betere buitenwijken van Washington. De prijs van het huis was eigenlijk boven hun budget maar ze wilden het beste voor hun kroost: een veilige buurt met goed aangeschreven kinderopvang en scholen, en gelegen op een acceptabele reisafstand van hun werk. Ondanks dat één van de kinderen wat meer zorg nodig heeft, vormen ze een gelukkig gezin.

Vivian heeft door de jaren heen steeds belangrijkere portefeuilles gekregen. Ze heeft onlangs een speciaal algoritme geschreven waarmee ze de identiteit van zogeheten Russische 'slapers' hoopt te onthullen: spionnen op Amerikaanse bodem die een ogenschijnlijk doodnormaal leven leiden als Amerikaans staatsburger. Het programma lijkt aanvankelijk op niets uit te lopen totdat ze de computer van een Russische slaper weet binnen te dringen en een ontdekking doet die rampzalige gevolgen heeft als ze het bekend maakt. Vanaf dat moment verandert haar leven in een regelrechte nachtmerrie.

De kracht van Wat je niet weet zit niet zozeer in de ontdekking zelf want dat is eerder te zien geweest in het eerste seizoen van The Blacklist, maar het zit met name in het veranderende gezichtspunt als je het geheim kent. Wat eerder volmaakt, medelevend, begrijpelijk, betrokken en verstandig leek, krijgt plots een heel andere lading als je er vanuit het nieuw ontstane perspectief naar kijkt. De twijfel slaat toe. Wie en wat kun je nog vertrouwen? Vivian worstelt tussen haar morele plichtsbesef, eergevoel, moederinstinct en loyaliteit. Maar aan wie moet ze het meest loyaal zijn? Haar werkgever of haar gezin? Vivian zoekt naar een uitweg om beide kanten te sparen maar dat is als een uitsmijter bakken zonder de eieren te willen breken: onmogelijk. Cleveland sleept je mee in de wanhoop en de schrikbeelden van de gevolgen van beide opties en je voelt de vertwijfeling en de machteloosheid van Vivian.

Karen Cleveland werkte acht jaar als analist bij de CIA waarvan de laatste zes bij de afdeling terrorismebestrijding. Ze heeft een masterdiploma van Trinity College Dublin, waar ze studeerde via het uitwisselingsprogramma van Fulbright, en aan de universiteit van Harvard. Ze woont in het noorden van Virginia met haar man en twee jonge kinderen.

Wat je niet weet is een meeslepende spionageroman over een onmenselijke keuze tussen het beschermen van je gezin of het verraden van je land. De schrijfstijl van Cleveland is vlot en begrijpelijk, emotioneel en realistisch met geloofwaardige karakters. Het is een spannend verhaal met de nodige twist en turns die je op het puntje van je stoel houden, met een verrassend einde dat schreeuwt om een vervolg.

RtH © april 2018