Stillhouse Lake van Rachel Caine

Titel Stillhouse Lake
Auteur Rachel Caine
Oorspr. titel Stillhouse Lake © 2017 | Vertaling: Peter de Rijk
Gegevens Paperback | blz. 352 |  Karakter Uitgevers  | juli 2019
ISBN 978 90 452 1844 1    978 90 452 1615 7
NUR/NUGI 332 (Thriller)
Waardering 9-
Inhoud:

Gina is een introverte huisvrouw met een gelukkig huwelijk en twee leuke kinderen. Maar dan wordt door een auto-ongeluk het geheime leven van haar man als seriemoordenaar onthuld. Gina's voormalige leven is voorbij, ze begint opnieuw, neemt een nieuwe naam aan, Gwen Proctor, die zich ontpopt als een moeder die door het vuur gaat voor haar kinderen.

Nu haar ex in de gevangenis zit, heeft de nieuwe Gwen een toevluchtsoord gevonden in een huis in het afgelegen Stillhouse Lake. Toch blijft ze doelwit van stalkers en internettrollen die denken dat ze iets te maken heeft met de misdaden van haar man. Voorlopig blijft ze erop vertrouwen dat haar kinderen eindelijk rustig kunnen opgroeien. 

Maar net als ze zich op haar gemak begint te voelen met haar nieuwe identiteit, wordt er een lichaam gevonden in het meer – en komen er dreigende brieven van een maar al te bekend adres. Gwen moet voorkomen dat ze wordt ontdekt – of toekijken hoe haar kinderen het slachtoffer worden van een moordenaar die haar wil kwellen. Eén ding is zeker: ze heeft geleerd hoe ze het kwaad moet bestrijden. En ze zal nooit stoppen.Recensie:

Spannend, beklemmend en zenuwslopend!

Bij het uitkomen van de zomerbrochures werd mijn aandacht getrokken door de fraai vormgegeven serie van Rachel Caine, een voor mij onbekende schrijfster uit Amerika. Maar niet alleen de covers waren aantrekkelijk ook de korte beschrijving van het eerste deel sprak me erg aan. Nu zijn uitgevers in het algemeen nogal bedreven in het aanprijzen van hun boeken maar in het geval van Stillhouse Lake is dat volkomen terecht!

Gina Royal is gelukkig getrouwd en moeder van een zoon en een dochter. Maar aan die ogenschijnlijke idylle komt een wreed einde als een auto uit de bocht vliegt, een muur van hun garage naar beneden haalt, en het geheime leven van haar man als seriemoordenaar bloot legt. Haar leven komt totaal op de kop te staan. Ze wordt verdacht van medeplichtigheid, de kinderen worden uit huis gezet en zij wordt opgesloten in afwachting van haar rechtszaak. Het is een regelrechte nachtmerrie. Voor de wet wordt ze uiteindelijk vrijgesproken maar daar denken de scherprechters op de sociale media anders over. Gina en haar kinderen krijgen in cyberspace de meest vreselijke verwensingen naar hun hoofd geslingerd. Uit angst dat sommige lieden de daad bij het woord gaan voegen, besluit ze een nieuwe identiteit aan te nemen en met haar kinderen te verhuizen naar een ander deel van het land. Na verschillende omwegen komt ze als Gwen Proctor uiteindelijk terecht bij Stillhouse Lake in Tennessee. Na jaren van angst en vluchten, heeft ze eindelijk het gevoel enige vorm van rust en een thuis gevonden te hebben. Dat verandert als in het meer een dood meisje wordt aangetroffen die op dezelfde wijze is gemarteld en gedumpt als de slachtoffers van haar ex-man. Het gevoel van onbehagen is terug….

Toevallig keek ik de avond voordat ik aan Stillhouse Lake begon de film The Iceman op Netflix; een waargebeurd verhaal over Richard Kuklinksi. Kuklinski was getrouwd en had twee kinderen maar van beroep was hij een huurmoordenaar. Hij vermoordde zijn slachtoffers in opdracht van de maffia maar toen hij op non-actief werd gezet, doodde hij voor zijn plezier. De film toonde zijn verborgen gewelddadigheid die hij kon verhullen door mensen te vermoorden.

Rachel Caine belicht de andere kant van het verhaal: de gevolgen voor de gebrandmerkte gezinsleden van een seriemoordenaar. Ze beschrijft dit proces op een inlevende en realistische wijze. De constante angst voor ontdekking, de argwaan en achterdocht voor alles en iedereen. Gwen heeft de gruwelijke daden van haar man en de collectieve haat die het heeft, en nog steeds, veroorzaakt ver van haar kinderen kunnen houden maar naarmate die ouder worden, wordt dat steeds lastiger. Wat kan wel en wat kant niet? Alles moet worden afgewogen en gecontroleerd en dat heeft zo zijn psychologische weerslag op het gezin. Je voelt de innerlijke twijfel bij Gwen en de verscheurde, moederlijke gevoelens over wat ze haar kinderen moet aandoen, weliswaar voor hun eigen veiligheid, maar tegen welke prijs?

Stillhouse Lake is een uitermate spannende, beklemmende en zenuwslopende thriller. Doordat het verhaal in de eerste persoonsvorm is geschreven, m.u.v. de ijzersterke opening toen Gwen nog Gina heette, komt het nog krachtiger en indringender binnen. Terecht dat deze thriller 5 sterren heeft meegekregen.

© RtH aug 2019