Het meisje in het ijs van Robert Bryndza

Titel Het meisje in het ijs
Auteur Robert Bryndza
Oorspr. titel The girl in the Ice  © 2016 | Vertaling: Willeke Lempens
Gegevens Paperback | blz. 384 |  De Boekerij | jan 2018
ISBN 978 90 225 8510 8    978 90 023 0978 2
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering 7-
Inhoud:

Deel één uit de Erika Foster reeks.

Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?

Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is. 
Recensie:

Vervelende, koele, eigenwijze tante.

Mijn vrouw kwam dit jaar terug van de Libelle Zomerweek met de thriller Het meisje in het ijs van Robert Bryndza, het eerste deel uit een misdaadserie met inspecteur Erika Foster in de hoofdrol. Ik had het boek wel eens voorbij zien komen maar er niet veel aandacht aan geschonken. Omdat we niet lang daarna op vakantie gingen, besloten we het boek mee te nemen en te lezen uiteraard.

Na een mislukte inval waarbij 5 van Erika’s collega’s, waaronder haar man, om het leven zijn gekomen, is ze op non-actief gesteld. Als in Manchester de dochter van de invloedrijke en vermogende parlementariër Douglas-Brown dood onder het ijs wordt gevonden, krijgt Erika een nieuwe kans om haar geschonden blazoen op te poetsen. Ze wordt de senior onderzoeksleider in deze, met veel media aandacht omgeven, zaak, mede omdat de moeder van de overleden twintiger net als Erika uit Slowakije komt. Helaas ontdekt Erika dat de dochter een nogal losbandig dubbelleven leidde dat niet overeenkomt met het beeld dat de familie wil uitstralen naar de buitenwereld. Erika krijgt dan ook veel tegenwerking van de invloedrijke parlementariër die haar chef en korpschef herhaaldelijk vraagt haar van de zaak te halen. Maar Erika geeft niet op en ze komt steeds dichterbij de waarheid. Zo dicht dat ze haar leven niet meer zeker is…

Het verhaal is vlot geschreven maar ik had totaal geen klik met Erica Foster, eigenlijk met geen enkel personage in het boek. Zelfs het slachtoffer en haar familie waren onaangenaam gezelschap. Ik voelde geen enkele emotie, zowel medeleven als sympathie, tijdens het lezen van het boek. In het begin als Erika op het politiebureau aankomt waar ze niet bepaald hartelijk wordt ontvangen, vond ik dat nog enigszins vervelend voor haar. Maar dat gevoel verdwijnt snel als ze de vorige onderzoeksleider, DCI Sparks, rigoureus aan de kant schuift  als ze de zaak overneemt. Geen wonder ook dat Sparks haar bij iedere gelegenheid onderuit probeert te halen. Samenwerken is niet iets wat bij Erika hoog in het vaandel staat. Ze is een ouderwetse leider die wil dat iedereen doet wat zij zegt.

Het meisje in het ijs is een gemiddelde thriller. Het verhaal is niet onaardig en bij vlagen spannend en onderhoudend maar het blijft hangen in oppervlakkigheid. Het was me niet opwindend, verrassend of intellectueel uitdagend genoeg om mijn aandacht vast te houden. Ik kon het boek moeiteloos wegleggen om het een dag later weer op te pakken. Dat zegt op zich genoeg. Veel mensen vinden Erika Foster stoer en een aanwinst voor het genre maar ik vind het een vervelende, koele, eigenwijze tante. Voor mij begint en eindigt de serie dan ook met dit ene boek.   


© RtH juli 2019