Jij zal geen kwaad doen van Barbara Baraldi

Titel Jij zal geen kwaad doen
Auteur Barbara Baraldi
Oorspr. titel Aurora nel buio © 2017 | Vertaling: Mariella Manfré
Gegevens Paperback | blz. 447 | Xander Uitgevers | mei 2019
ISBN 978 940 160 8756  978 940 160 8763
NUR/NUGI 332 (thriller)
Waardering
Inhoud:

Ooit was politieagent Aurora Scalviati de beste van haar team, maar na een traumatiserend politieonderzoek wordt ze geplaagd door schuldgevoelens en overgeplaatst naar het ogenschijnlijke rustige Italiaanse dorpje Sparvara.

De dag dat Aurora in de idyllische streek aankomt, wordt er echter een gruwelijke familiemoord gepleegd. Op de muur staat met bloed geschreven: 'Jij zal geen kwaad doen.' De moord blijkt het begin van een reeks gruwelijke moorden...Recensie:

Welkom Aurora Scalviati!

Sinds Xander Uitgevers met de Europa Thriller Selectie is begonnen, heb ik al een aantal  geweldige schrijvers ontdekt. Barbara Baraldi is de volgende uit deze succesvolle reeks met haar boek Je zal geen kwaad doen.

Na een dramatisch verlopen aanhouding waarbij Aurora Scalviati zwaargewond raakte, haar collega c.q. partner én haar ongeboren kind verloor, is ze een tijdje uit roulatie geweest. Ze wordt achtervolgd door de gebeurtenissen van die nacht en geplaagd door schuldgevoelens. Bovendien zit er een kogelfragment in haar hoofd die bipolaire stoornissen kan veroorzaken. Ze kampt met paniek- en hoofdpijnaanvallen die ze met pillen weet te onderdrukken.

Om haar vanuit de hectiek van Turijn te halen, wordt Aurora overgeplaatst naar het rustige dorpje Sparvara op de Po-vlakte. Bij aankomst stuit ze op een wegafzetting vanwege een gruwelijke moord. Ze neemt meteen polshoogte en als ze ziet wat er met de slachtoffers is gebeurd en de onheilspellende zin ‘Je zal geen kwaad doen’ in het bloed van het slachtoffer op de muren van het huis ziet, gaan meteen alle alarmbellen bij haar af. Maar Piovani, hoofd van het politiebureau en leider van het onderzoek, wil haar niet bij de zaak betrekken vanwege de gebeurtenissen in Turijn. 

Aurora is in Amerika opgeleid tot profiler en ze is er van overtuigd dat deze slachting slechts het begin is van een reeks gruwelijke moorden en dat de bloedige boodschap een aanwijzing is. Niemand neemt haar echter serieus en achter de rug van Piovani gaat ze zelf op onderzoek uit. De enige die aan haar kant lijkt te staan is haar nieuwe collega Bruno Colasanti. 

Eerder dit jaar las ik Het meisje in het ijs van Robert Bryndza met Erika Foster in de hoofdrol. Net als Aurora heeft ze haar collega/man verloren bij een fout gelopen politieactie. Beide vrouwen zijn dan ook diep beschadigd en reageren soms nogal vinnig. Bij Erika Foster irriteerde ik me daar aan maar voor de uitbarstingen van Aurora had ik nog enigszins begrip. Want in tegenstelling tot Erika wiens hulp werd ingeroepen bij het oplossen van een moord, wordt Aurora om de verkeerde redenen terzijde geschoven.

Aurora is een intrigerende en slimme dame maar ook kort aangebonden en achterdochtig. Ze schopt tegen alles en iedereen. Vaak terecht maar even vaak ook onterecht. Dat maakt haar niet meteen tot een innemende persoonlijkheid. Maar achter dit masker van superioriteit en wantrouwen schuilt een fragiel, angstig en onzeker meisje dat veel heeft meegemaakt en soms niet weet hoe ze verder moet. Ze voelt zich echter verplicht aan haar overleden vader en de slachtoffers om door te gaan. Bovendien wil ze bewijzen dat ze nog steeds een goede rechercheur is.

Op de achterflap wordt het veelzijdige talent van Barbara Baraldi (1979) geroemd. Ze is een fenomeen in de Italiaanse young adult fantasywereld maar ook met haar thrillerdebuut maakt ze de hooggespannen verwachtingen ruimschoots waar. Voor haar eerdere boeken won ze vele prijzen en met Je zal geen kwaad doen toont ze haar grote talent als thrillerauteur. Ik kan alleen over haar thriller talenten oordelen en die conclusie slechts beamen. Het boek is meedogenloos, intrigerend, meeslepend en vol wendingen. Het bevat nog een tweede verhaallijn over een inquisiteur ten tijde van de pest in de 14e eeuw. Dat leek aanvankelijk een vreemde zijsprong maar vormt een onderdeel van het grote mysterie dat op het laatst onthuld wordt. Barbara Baraldi heeft een vloeiende schrijfstijl, oog voor detail en weet boeiende personages neer te zetten. Ik hoop dan ook dat ze nog meer thrillers met Aurora Scalviati in de hoofdrol gaat schrijven.

© RtH okt. 2019